Izvor: TANJUG
20.04.2024 u 21:17
0

JOŠ JEDAN KORAK I OHRIDSKI SPORAZUM U POGLAVLJU 35: EU dobija pravni osnov da zahteva implementaciju dogovorenog“

Ambasadori država članica EU usvojili su ažurirani tekst zajedničke pozicije za Poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenog 18. marta 2023. godine. Da bi ovaj prošlogodišnji sporazum i zvanično postao deo Poglavlja 35 koje Srbija do punopravnog članstva mora da zatvori, ostao je još samo jedan korak. 

Sagovornici Euronews Srbija navode da ova odluka treba da bude potvrđena na Savetu Evropske unije, na nivou ministara, te dodaju da se nije dešavalo da oni ne glasaju pozitivno na predlog koji im stigne od ambasadora država članica EU. Takođe, kako dodaju, ovim se ne menja pregovarački okvir Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom, kao i da ovo nije ništa novo niti nejanajavljeno.

Naime, u ažuriranom tekstu, koji će postati sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja, a koji je usvojen na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER), odnosno na nivou ambasadora država članica EU, navodi se da će se sve rasprave u vezi sa primenom sporazuma odvijati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU. Tekst za pregovaračko poglavlje 35 biće potvrđen na nekom od narednih Saveta EU za spoljne poslove, nakon čega će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35, preneo je Tanjug

Inače, podsetimo, još u februaru su Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) predali predlog kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU. Od Beogarda se, prema tom predlogu, očekuje potpuna primena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa prištinom, a uključujući Aneks o njegovoj primeni. Takođe, u Poglavlju 35 (koje se naziva i „ostala pitanja“) tačka 3. pod nazivom „Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa“, postaje tačka 4.

Podsetimo i da je Savet ministara EU još u decembru prošle godine zhatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela. Poglavlje 35 otvoreno je među prvima – decembra 2015. godine, a 27. februara 2023. Beograd i Priština su postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. Nepunih mesec dana kasnije, tačnije 18. marta dogovoren je i Aneks primene tog Sporazuma, koji nije potpisan. Oba dokumenta su u međuvremenu postali sastavni delovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Beograd i Priština nisu potpisale Sporazum ni Aneks primene jer je to odbio predsednik Srbije, Aleksandra Vučić.

Takođe, podsetimo, Srbija je Ohridskim sporazumom prihvatila i da se Beograd neće protiviti članstvu prištine u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji uz posredovanje Evropske unije od 2011. godine, a dve godine kasnije, tačnije 19. aprila 2013. godine parafiran je prvi Briselski sporazum.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter