Izvor: telegraf.rs
08.05.2022 u 09:12
0

KOMUNISTI SU TITU IZA LEĐA POKRENULI AKCIJU „DAN X+4“! Ovaj PLAN je UNIŠTIO Jugoslaviju, značio je njen sam kraj, sve se KONAČNO otkrilo

Prekid utakmice Hajduka i Zvezde u 43. minutu pri rezultatu 0-1, tačno u 19.12 sati, jedan je od najikoničnijih momenata u istoriji socijalističke Jugoslavije: tada su svi na terenu i stadionu plakali, danas niko od prisutnih tada nije plakao. Nije se pevalo „Hej, Sloveni“ i „Druže Tito mi ti se kunemo“, iako se pevalo.

Simbolično, tom erupcijom emocija na Poljudu počela je sahrana Broza.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ljubljanci su odmah počeli da se skupljaju na Trgu revolucije i da ostavljaju cveće, a njihov primer sledili su građani širom zemlje, ispred novinskih redakcija čekala su se vanredna izdanja, ljudi su se javljali centrima opštenarodne odbrane i mesnim zajednicama da im se stave na raspolaganje.

EKSKLUZIVNO! UŠLI SMO U „ZABRANJENU“ TITOVU VILU GALEB GDE SE BROZ LEČIO! Pogledajte šta smo tamo zatekli i da li je DUH MARŠALA još tu (FOTO)

Štafeta mladosti zaustavila se u Slunju. Čitave noći pored nje su se smenjivale počasne straže, a sutradan je preneta u Zagreb, gde je u prostorijama Republičke konferencije Saveza socijalističke omladine Hrvatske čekala dolazak Plavog voza.

Godinama ranije, državno rukovodstvo je u tajnosti, bez Titovog znanja, počelo s pripremama za neizbežno. Bilo je raznih ideja: da ga sahrane u Kumrovcu, u Dolini heroja na Sutjesci, da ga balzamuju kao Lenjina. Saznavši za to, Tito je izrazio želju da ga sahrane kao normalnog čoveka, tradicionalno, u zimskoj bašti rezidencije u Užičkoj. Ranije poznata kao „Cvećara“, bašta će postati „Kuća cveća“.

Početkom januara počelo se s pripremama. Plan se zvao „Dan X + 4“ — dan smrti i naredna četiri dana. Predsedništvo SFRJ obrazovalo je niz komisija i odbora zaduženih za pripreme; general-pukovnik Bruno Vuletić bio je glavni koordinator, general-major Martin Špegelj operativni izvršitelj, a važan šraf je bio i generalni sekretar Predsedništva general-pukovnik avijacije Ivan Dolničar.

Uz direktan TV prenos, u ranim jutarnjim satima 5. maja, u pratnji ađutanta Vrhovnog komandanta kontraadmirala Zvonimira Kostića, oficiri Garde su iz Kliničkog centra izneli kovčeg prekriven jugoslovenskom trobojkom i smestili ga u pogrebno vozilo, za čijim je volanom sedeo zamenik komandira Specijalne auto-čete Gardijske brigade pukovnik Ivan Kužnik.

Kovčeg je prvo prevezen u crvenim somotom obmotanu zgradu Skupštine SR Slovenije na Trgu revolucije, koji nije mogao primiti sav narod koji je želeo ispratiti pokojnika. U auli skupštine su brojne delegacije odavale počast i polagale vence, smenjivale su se počasne straže kod kovčega, ispred zgrade su bili Partizanski pevski hor, orkestar milicije i počasna četa Jugoslovenske narodne armije.

Posle govora predsednika skupštine mesta Ljubljana Marjana Rožiča — „Opraštamo se od čoveka i revolucionara koji je uvek bio neposredan, za svakoga jasan i razumljiv, od dobrog čoveka, prijatelja svih nas, učitelja i rukovodioca istovremeno“ — hor je zapevao „Pesmu Titu“ a oficiri Garde kovčeg vratili u pogrebno vozilo, koje je uz počasnu pratnju pet vojnih „kampanjola“ krenulo ka železničkoj stanici.

Narod je duž čitave trase Tita zasipao cvećem, ispred stanice se okupljenoj masi nije video kraj, na vetru se vijorilo 50 ratnih zastava slovenačkih partizanskih brigada. Dok je kovčeg unošen u Plavi voz i smeštan u salon-vagon, akademski hor „Tone Tomšič“ pevao je „Svečanu pesmu” („Jugoslavijo, borba te rodila“), nesuđenu državnu himnu.

Voz je ka Zagrebu krenuo u 8.30. Narod se okupljao duž čitave pruge, a posebno na stanicama Kresnice, Litija, Zagorje na Savi, Zidani Most, Sevnica, Blanca, Krško, Brežice, Dolovi, Zaprešić, kroz koje je voz usporavao dok je prolazio.

Sve ostalo je istorija:

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter