Izvor: BETA
16.04.2024 u 16:07
1

LAJČAK VIŠE NIJE SPECIJALNI PREDSTAVNIK ZA DIJALOG: Zvanično imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj

Šef evropske diplomatije Žozep Borel imenovao je nove šefove delegacija EU u 44 zemlje, uključujući Zapadni Balkan. Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj

Proces imenovanja u okviru diplomatske rotacije biće okončan prijemom zvaničnih agremana od zemalja domaćina, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

BRANBIĆ ODBILA OPOZICIJU: Hoće da učestvuju na sastanku – hvala, neće – mi nastavljamo da radimo

Specijalni predstavnik za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomata Miroslav Lajčak imenovan je za novog ambasadora EU u Švajcarskoj, ali ime njegovog naslednika neće biti poznato pre formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament.

Među novoimenovanim evropskim diplomatama je i dosadašnji ambasador Estonije u EU Aivo Orav, koji će biti šef Kancelarije EU na Kosovu i specijalni predstavnik, umesto dosadašnjeg Tomaša Sunjoga. Orav je ranije bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće novi šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU.

Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji, a u Sarajevu će naslediti Johana Satlera. Satler iz BiH odlazi u Crnu Goru, gde će biti ambasador EU.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Jekaterina Dordonova, savetnica za Zapadni Balkan u EEAS koja je bila i zamenica šefa Delegacije EU u BiH odlazi za ambasadorku EU u Ekvadoru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “LAJČAK VIŠE NIJE SPECIJALNI PREDSTAVNIK ZA DIJALOG: Zvanično imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter