Izvor: TANJUG
16.04.2024 u 15:49
0

BRANBIĆ ODBILA OPOZICIJU: Hoće da učestvuju na sastanku – hvala, neće – mi nastavljamo da radimo

Sastanak poslaničkih grupa o izbornim uslovima biće održan sutra, najavila je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i dodala da će se do kraja nedelje formirati Komisija za izmenu i dopunu zakona u skladu sa ODIHR preporukama, te da će se formirati i Komisija za uvid i reviziju biračkog spiska, a navela je i da su najnoviji zahtevi koalicije „Srbija protiv nasilja“ u suprotnosti sa ODIHR preporukama. „Hoće da učestvuju – hvala im, neće – mi nastavljamo da radimo“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Brnabić je kazala da koalicija „Srbija protiv nasilja“ u novom predlogu traži da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine. Brnabić je istakla da bi građani u lokalnim samoupravama koji su glasali u decembru 2023. sada, na osnovu novog zahteva, ponovo trebalo da izađu da glasaju. „Mislim da nije prošlo ni sedam dana otkada sam rekla da, kada otvorimo takve presedane to kraja nema, nepunih sedam dana, to se i ostvarilo“, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je opozicija učestvovala u tim izborima, da „nisu imali zahteve, potvrdili su rezultate, učestvuju u radu lokalnih samouprava, ali hajde da to izbrišemo“. „Kako kažu, organima izglasanim će biti produžen mandat za nekoliko meseci, a onima koji su konstituisani na osnovu izbora 2022. i 2023. će biti kraći mandat i nikakve to veze nema, hajde da svi izbori budu kada opozicija kaže, bez obzira na Ustav, zakone, demokratske principe. Ako treba nekom da se produži mandat – produžićemo, ako treba da se skrati – skratićemo. E, tako bi izgledala Srbija po onima koji su se drznuli da pošalju ovaj predlog svim građanima Republike Srbije“, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je za neverovati šta se dešava i kakva je vrhunska neodgovornost opozicije i upitala kako dalje nastaviti dijalog kad dobije dva-tri različita zahteva nedeljno od opozicije. „A šta ako mi sutra stigne novi, drugačiji predlog, svaki predlog njihov je ultimativan“, primetila je predsednica skupštine. Brnabić je prenela da su se stranke grupisane oko liste Srbija protiv nasilja pre četiri dana obratile zvanično OEBS-u sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni zovu postpredizborna kriza. „I sada imate ljude koji su bacili drvlje i kamenje na mene što sam u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore na dijalog, nisu imali pravo glasa, niti sam tražila mišljenje“, rekla je Brnabić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter