Izvor: Kosovo-online
29.04.2024 u 10:50
0

Gulić: Rezolucija o Srebrenici je zapravo podgrejavanje veoma loše atmosfere na ovom veoma nestabilnom prostoru

Viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Milan Gulić ocenio je da je Srebrenica temelj crno-belog narativa o ratu u BiH zbog čega ne iznenađuje odluka najvećeg dela država Zapadnog Balkana o kosponzostvu predložene Rezolucije.

“Poznat je stav najvećeg dela Zapada koji sledi veći deo zemalja iz okruženja Srbije i to nije iznenađenje. Treba reći da je dobar deo okruženja Srbije učlanjen u Nato i da u tom smislu sledi jedinstvenu politiku jedinstvenog odnosa prema ratu u BiH gde su uloge odavno podeljene i gde postoji crno-bela slika o tome ko je kriv, ko je žrtva i da je temelj tog narativa upravo Srebrenica koju prosto najveći deo, pogotovo zapadne hemisfere, posmatra tako kako je definisano u presudi Međunarodnog suda pravde”, kaže Gulić za Kosovo onlajn.

Podsećajući da je 2015. godine slična rezolucija predložena u Savetu bezbednosti UN povodom 20 godina od događaja u Srebrenici, Gulić kaže da je “samo na prvu loptu” namera da se sličan dokument izglasa povodom nove godišnjice.

“Sada je reč o pripremi tridesetogodišnjice dešavanja u Srebrenici iz jula 1995. Ali više se radi o političkom trenutku, o svemu onome što se sada dešava u svetu i gde se prosto zauzimaju ili već postoje određene pozicije”, kaže Gulić.

Gulić upozorava da će insistiranje na izglasavanju ovog dokumenta u Generalnoj skupštini UN umesto pomirenja, u regionu samo podgrejati stare sukobe.

MONSTROUZAN NAPAD NA VUČIĆA! Vređali mu porodicu, psovali…

“Priča o tome da je rezolucija o Srebrenici pokušaj da se nekada zaraćeni narodi pomire u stvari je najobičnije sakrivanje iza onoga što u stvarnosti jeste, a to je podgrejavanje veoma loše atmosfere na ovom veoma nestabilnom prostoru”, ističe Gulić.

Upitan da prokomentariše stav država regiona da postanu kosponzori rezolucije, Gulić kaže da je Srebrenica postala pitanje preko koga mnogi pokušavaju da provuku svoje interese i posebno apostrofira Severnu Makedoniju navodeći da je spefična po značajnom uticaju manjinske, albanske zajednice na odlučivanje.

“Vidimo da je Srebrenica, bez obzira što je to davno završeno i što je to pitanje više za istoričare, čak se i pravosuđe više ne bavi jer je najveći broj presuda donet, utvrđen, postala pitanje koje opterećuje region i preko koga svako pokušava da zauzme određenu poziciju ili da provuče neki svoj interes. U tom smislu Severna Makedonija vrlo deluje pod uticajem albanske nacionalne zajednice koja je tamo prilično snažna. Reč je o njihovom odnosu i prema pitanju separatizma na Kosovu i Metohiji i pitanju Srebrenice i odnosu prema ratovima koji su pratili raspad Jugoslavije”, smatra Gulić.

Naglašava da bez obzira što eventualno usvajanje Rezolucija o Srebrenici neće predstavljati pravno obavezujući dokument, to ne znači i da ga mnogi neće iskoristiti. Apostrofira Kosovo.

“Između ostalog, ne bi me čudilo da posluži i kao nekakva polazna osnova samoproglašenom Kosovu za neke dalje akte na međunarodnom planu u odnosu prema Srbiji. Ali tu opet sem podgrejavanja ili produbljivanaj starih sukoba ne vidim da bi se postigao bilo kakav rezultat. U krajnjem slučaju Međunarodni sud pravde je svojevremeno i utvrdio da Srbija nije direktno povezana sa dešavanjima u Srebrenici koja su tom prilikom kvalifikovana kao genocid”, zaključuje Gulić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter