Izvor: Kosovo-online
29.04.2024 u 10:37
0

REZOLUCIJA O SREBRENICI PRITISKA DA SRBIJA PROMENI ODNOS PREMA RUSIJI: Mislim da zemlje nemaju negativan, već suprotan stav prema Srbiji zbog njenog odbijanja da uvede sankcije Rusiji

Makedonski analitičar Siniša Pekevski ocenio je da je inicijativa za izglasavanjem Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN način pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku da promene svoju spoljnu politiku prema Rusiji, a da je kosponzorstvo ovog dokumenta zemalja Zapadnog Balkana samo jedan od načina da se takav pritisak sprovede u delo.

Pekevski kaže za Kosovo onlajn da kosponzorstvo Rezolucije zemalja regiona ne treba posmatrati kao “tačku spajanja” zemalja regiona protiv Srbije, već kao “alat” kako da se ova zemlja privoli da uvede sankcije Rusiji.

“Vidi se takva retorika, ali mislim da zemlje nemaju negativan, već suprotan stav prema Srbiji zbog njenog odbijanja da uvede sankcije Rusiji. Verovatno uz pomoć EU i drugih partnera koji su indirektno uključeni u sukob Ukrajina-Rusija, na ovaj način potvrđuju svoju poziciju kako bi pritisli Srbiju i naterali je da promeni svoj stav. Ovo je jedan od način na koji se može izvršiti taj pritisak”, smatra Pekevski.

On kaže da je Srebrenica slučaj iz prošlosti koji se sada koristi kao način pritiska ne samo na Srbiju, već i na Republiku Srpsku.

“U ovom trenutku kockice su se poklopile kako da se izvrši pritisak ne samo na Srbiju, već i na Republiku Srpsku i na predsednika Milorada Dodika, koji ima potpuno suprotan ili drugačiji odnos i prema Evropskoj uniji i prema Americi. To je jedan od načina na koji žele da ga vrate na pravi put”, rekao je Pekevski.

ODLAGANJE SEDNICE NIJE STAV BiH: Postoji kriza onih koji su to predlagali

On smatra da će zbog izbora u SAD ovo biti ključna godina za međunarodne odnose, a samim tim i prostor Zapadnog Balkana.

“Videli smo da je u Rusiji izabran stari predsednik, u Americi će biti predsednički izbori, na kojima ako se ispune očekivanja i pobedi Donald Tramp, mislim da će se retorika menjati i smanjivati, kao i da će se ublažiti sukob koji imaju sa Kinom. To znači i da fokus više neće biti na Balkanu, već na nekoj vrsti pomirenja, a ne polarizaciji sveta na dva bloka”, istakao je Pekevski.

Na pitanje koliko će se suprostavljeni stavovi po pitanju Rezolucije o Srebrenici odraziti na ekonomsku i bilateralanu saradnju Srbije i zemalja regiona, Pekevski sumnja da će do toga doći.

“Ne, biznis do sada nije stao. Ne verujem da će doći do zastoja u biznisu, jer kompanije interesuju profit i poslovni aspekti. Ne verujem da će biti nekih drastičnih promena. Vidimo da će Srbija 2027. godine biti domaćin Ekspoa, a najveći broj investicija, više od četiri i po milijarde prošle godine, bile su direktne strane investicije. Zato ne vidim da će se taj trend smanjiti, već će se povećati s obzirom na veliki broj infrastrukturnih projekata u Srbiji koji se dešavaju. S druge strane, tu je i snažno r ukovodstvo i vođstvo predsednika Srbije i njegov ne samo balkanski, već i međunarodni uticaj”, zaključio je Pekevski.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter