Izvor: Kosovo Online
27.09.2023 u 10:44
0

MIJAČIĆ PORUČIO: „Posle Banjske najvažnije stabilizovati sever, na potezu međunarodni akteri“

Nakon poslednjih tragičnih dešavanja u Banjskoj, ključno pitanje je kako stabilizovati sever Kosova i očuvati mir, smatra koordinator Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, dodajući da sada glavnu ulogu imaju međunarodni akteri kako bi se strasti smirile i sprečili slični incidenti u budućnosti.

Mijačić  kaže da su dešavanja u selu Banjska u nedelju zaista tragični i nesrećni i podseća da su danas dani žalosti i u srpskim sredinama na Kosovu, ali i u Prištini.

„Svako oplakuje svoje mrtve, osećam i lično obeshrabrenje da se ovako nešto desilo i da je došlo do ovakvog incidenta koji nas je vratio mnogo godina unazad. Sada je ključno pitanje kako stabilizovati sever, kako ostvariti mir jer znamo da je i pre ovog događaja bilo puno izazova u ostvarivanju mira, kreiranju bezbednosti na severu. Sa ovim biće još teže“, naveo je.

DARKO GLIŠIĆ U „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: „Jedini krivac za ovu tragediju je Kurti, njegov cilj je da sve Srbe protera sa severa Kosova i Metohije“

Smatra da sada ključnu ulogu, pre svega, imaju međunarodni akteri da zaustave svaki vid nasilja na severu.

Ipak, potcrtava, ključna je uloga i Beograda i Prištine i to u pravcu smirivanja strasti i pristupanja ovom događaju na otvoren način, kako ne bi došlo do sličnih incidenata u budućnosti.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da više ništa neće biti isto nakon ovih dešavanja, Mijačić kaže da je on, nažalost, u pravu.

„Nakon ovog incidenta zaista više ništa nije isto. Nama se to možda ne sviđa jer čujemo od Kurtija, ali nakon ovog incidenta, nakon ubistva kosovskog policajca, nakon svih ovih tragičnih smrti srpskih mladića, više ništa nije isto i postavlja se pitanje kako nastaviti dalje. Postoji mogućnost da će se to nastaviti kroz policijsku represiju, različite pretrese, različite kontrole, veći broj pripadnika specijalnih policijskih snaga – ukoliko se to desi, opet će postojati neka reakcija, nažalost. Nije rešenje u nasilju, ovde je rešenje u diplomatiji, u traženju mirnog, političkog rešenja“, poručio je.

Kako dodaje, istorija nas uči da kroz primenu bezbednosnih i paramilitarnih formacija ne možemo doći do mira, već samo za pregovaračkim stolom.

„Otuda je i ključna diplomatija i želja i volja da se stvori mir na ovom prostoru“, kaže Mijačić.

Navodi da će međunarodna zajednica reagovati nakon ovih događaja, kao i da će se njihova reakcija odnositi pre svega na pritiske prema Beogradu.

„Negde je i Beograd odgovoran za ovakva dešavanja, a to se donekle vidi i kroz komunike koji imaju i međunarodni emisari i predstavnici diplomatskih predsedništva i zvaničnici političkog Zapada“, navodi.

Ističući da je Beograd u jako teškoj poziciji, Mijačić se osvrće i na ponovljeni zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavnicima zemalja Kvinte da Kfor preuzme bezbednosnu kontrolu u potpunosti na severu i kaže da taj zahtev postoji dugi niz godina.

„Nakon ovog incidenta nisam siguran da će taj zahtev biti usvojen, ali moraju se tražiti rešenja kako bi se smirila situacija na terenu. Onog trenutka kada su srpski policajci izašli iz institucija, od tog trenutka Srbi više nisu mogli nasilnim akcijama da rešavaju bilo kakve probleme, već samo mirnim putem, mirnim otporom, demokratskim sredstvima i diplomatijom može se tražiti povoljno rešenje, a kroz upotrebu policijskih, parapolicijskih i bilo kakvih drugih formacija, niko neće dobiti ništa, a naročito ništa neće dobiti Srbi na severu Kosova“, zaključuje Mijačić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter