Izvor: Kosovo online
25.11.2023 u 12:10
0

MOJSILOVIĆ DOBIO GARANCIJU: „Kfor će zaštititi srpski narod“

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je danas da je prošle sedmice imao razgovore sa komandantom Kfora, turskim generalom Ozkanom Ulutašem i da je dobio garancije za angažovanje snaga Kfora duž administrativne linije, ali i da će Kfor imati dovoljno snage da stabilizuje situaciju i zaštiti srpski narod.

General Mojsilović je najavio da će u ponedeljak ponovo razgovarati sa Ulutašem.

„Očekujem razgovore sa njim u ponedeljak u kontekstu razmene određenih informacija o stanju bezbezbednosti i nadam se da će Kfor u svom kapacitetu imati dovoljno snage da bude faktor koji stabilizuje i štiti srpski narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Mojsilović.

Dodao je da je stanje na Kosovu veoma komplikovano.

PLAŠE SE „ZMIJE“: Zaštićeni svedoci u procesu protiv Tačija bi radije u zatvor

„Stanje na Kosovu i Metohiji je složeno i veoma komplikovano u nedostatku čak i razgovora na temu uslovno rečeno normalizacije odnosa ostavlja se prostor za bilo šta što može da se podvede pod sukob. Svake godine imamo određenu spiralu gde se bukvalno krećemo na ivici većih sukoba“, kaže Mojsilović. On je podsetio da je na Kosovu bilo incidenata u maju i septembru ove godine i upitao ko može da garantuje da nekih budućih incidenata neće biti, kada ne postoje opcije u političkom smislu koje garantuju bezbednost i stabilnost, kao i za to da se situacija, ako ništa drugo održi u postojećem stanju.

„Imamo trenutno na snazi preveliki broj i prekomerno angažovanje policijskih snaga na severu, bukvalno na 24 pozicije su snage kosovske policije bilo da su specijalne ili interventne jedinice. Uz to dodajem i da je Kfor podigao svoje prisustvo ne samo na celokupnoj teriritoriji nego i na severu Kosova i Metohije“, kaže Mojsilović.

Dodaje da mu to kao vojniku koji se bavi pitanjima bezbednosti „ne uliva previše nade da će se doći do rešenja koje je garant mira i stabilnosti u celini“.

„Mi imamo svoje jasno definisane zadatke i od toga ne odstupamo i u krajnjoj meri naređenja dobijena od vrhovnog komandanta se sprovode u potpunosti. Na stranu priča koja se odnosi na naše sporazumne odnose u kontekstu Vojno -tehničkog sporazuma i svega onoga što se vezuje na Rezoluciju 1244 i naše razmeštanje u Kopnenoj zoni bezbednosti, od 2001. godine se u većoj ili manjoj varijanti menjalo i sa aspekta brojne veličine snaga. U suštini mi smo prisutni i kontrolišemo u potpunosti Kopnenu zonu bezbednosti“, rekao je Mojsilović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter