Izvor: Alo.rs
08.06.2023 u 12:17
0

PREDSEDNIK VUČIĆ I PREDSEDNICA INDIJE SE OBRATILI JAVNOSTI: Razgovori o sveukupnoj saradnji dveju zemalja

Predsednica Republike Indije Droupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Program posete predviđa ceremoniju svečanog dočeka ispred Palate Srbija (10.30), sastanak u uzvzemenom formatu predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Republike Indije Droupadi Murmu (10.45), kao i plenarne razgovore delegacija Republike Srbije i Indije predvođene predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Republike Indije Droupadi Murmu (11.05).

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike, nakon izjava za medije Vučića i Droupadi Murmu, sledi srpsko-indijski poslovni forum.

Droupadi Murmu je rođena kao Puti Birancci Tudu, 20. juna 1958. godine u Majurbhanjdu, a na funkciju 15. predsednice Indije stupila je 25. jula 2022. godine.

Članica je Indijske narodne partije. Prva je osoba koja pripada plemenskoj zajednici i druga žena nakon Pratibe Patil na toj funkciji, a takođe je najmlađa osoba na funkciji predsednika.

Droupadi Murmu je u politiku ušla 1997. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a potom se pridružila Indijskoj narodnoj partiji. Pre toga je bila učiteljica.

Bila je i guvernerka indijske savezne države Jharkhand i na toj funkciji je bila šest godina.

U predsedničkoj izbornoj trci 2022. godine kao kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse pobedila je opozicionog kandidata Jaswanta Sinha.

Droupadi Murmu se nakon završetka studija udala za bankara Shyama Charan Murmua sa kojim je imala dva sina i ćerku.

Međutim, za nekoliko godina izgubila je supruga, sinove, majku i brata. Najpre je 2009. godine njen sin Laxman preminuo pod misterioznim okolnostima, a potom je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao njen drugi sin, dok je 2014. godine njen suprug umro posle srčanog udara.

Predsednica Indije Murmu doputovala je juče u Beograd, a nju je dočekao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Svečani doček ispred Palate Srbije

Predsednik Vučić dočekao je indijsku predsednicu ispred Palate Srbija. Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Obraćanje predsednika Vučića

printscreen/TV Pink

– Ogroman mi je čast što imam priliku i privilegiju da vas ugostim, ovo je prva poseta od 1972. godine. Uveren sam da ste na svakom koraku mogli da vidite prijateljstvo.Mi smo ponosni na naše tradicionalno prijateljstvo. Želim da vasm se zahvalim na podršci teritorijalnom integritetu Srbije.

– Naša turistička razmena moraće da bude pomognuta uprošćavanjem viznog režima, da se upotpunosti uprosti. Mi smo posebno razgovarali o saradnji u oblasti odbrane. Verujem da zajednički možemo, posebno po pitanju artiljerije, da napravimo saradnju – dodao je Vučić.

– Industrijska saradnja, naš cilj je da privučemo veći broj indijskih investitora. Ono što je posebno važno je IT sektor. Mi ćemo uskoro da gradimo peti Naučno tehnološki park u Kragujevcu – rekao je Vučić i dodao da se razgovaralo i o saradnji u oblasti poljoprivrede.

– Važno je da nastavljamo da produbljujemo naše odnose. Mi moramo da pristupimo veoma moćnom privatnom sektoru Indije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter