Izvor:
25.11.2016 u 03:05
0

OVO NEMA NI U RIJALITIJU: Cirkus u skupštini, umalo tuča, KAŽNJENO 8 poslanika!

Sednicu Odbora za administrativna pitanja u Skupštini Srbije danas su obeležile svađe i uvrede i atmosfera na ivici fizičkog obračuna, a poslanicima opozicije nije dozvoljeno da uzmu učešće u raspravi. Odbor je na sednici koja je trajala 10 minuta kaznio osam poslanika opozicije zbog ometanja rada tokom sednica parlamenta.

Kako su "Blicu" rekli poslanici opozicije, Aleksandar Martinović, predsednik Administrativnog odbora, nikom nije dozvolio da govori, već je praktično samo izneo tačke dnevnog reda i proglasio glasanje.

– Na početku svake tačke je rekao da "proglašava raspravu i da ako se niko ne javlja za reč, sledi glasanje". Iako se bar nas troje prijavilo da govori, on se ponašao kao da to nije video ni čuo, a njegove kolege iz vladajuće koalicije su ga poslušale i glasale – navodi Aleksandra Jerkov, poslanica DS.

Tako je bilo kada su se članovi Odbora izjašnjavali o budžetu Narodne skupštine, ali i opomenama i novčanim kaznama za poslanike opozicije, koji su tokom prošle i ove nedelje kažnjeni udaljavanjem sa sednice.

– Ponašao se kao da mi tu nismo prisutni. Vikali smo, govorili jasno i glasno da se javljamo za reč, a on je za to 10 minuta završio sednicu Odbora – navodi naša sagovornica.

Posebno su bili glasni poslanici radikala. Nemanja Šarović je vikao da je to sramota, dok je Milorad Mirčić pitao Martinovića zašto se pravi lud. Usledio je odgovor Šarovića. "Zato što i jeste lud".

Članovi Odbora navode da nije bilo fizičkog kontakta između poslanika opozicije, ali da je atmosfera bila toliko naelektrisana da je do njega moglo i da dođe.

Poslanici pokreta DJB napustili su sednicu. Novčano su kažnjeni Saša Radulović, Milan Lapčević, Tatjana Macura, Nenad Božić, Balša Božović, Branislav Mihajlović, Goran Ješić i Branka Stamenković.

Od gužve niko nije čuo o čemu se glasa, javlja novinarka N1.

Sednica je završena tako što su usvojene sve tačke dnevnog reda bez učešća opozicije. Rasprave nije bilo a poslanici nisu imali mogućnost da dobiju reč.

Inicijativa za smenu Martinovića

Opozicija najavljuje da će pokrenuti inicijativu za smenu Martinovića.

Postupak Martinovića koji nije dozvolio opozicionim poslanicima da govore na današnjoj sednici je nedopustiv i predstavlja ugrožavanje parlamentarizma i korak ka diktaturi, ocenili su na konferenciji za novinare poslanici opozicije – DJB, DS, SRS, LSV, Dveri i SDS.

Poslanik SRS Nemanja Šarović kazao je novinarima da se na sednici Odbora uporno javljao po Poslovniku, ali da je Martinović odbijao da mu da reč, nastavljajući da čita obrazloženja tačaka dnevnog reda.

Šarović je kazao da je Martinović najpre prekršio Poslovnik time što je tražio da se glasa o objedinjavanju tačaka dnevnog reda, a potom da se glasa za usvajanje dnevnog reda.

– Srpska radikalna stranka će pokrenuti inicijativu za smenu Martinovića, jer smatra da on ne sme da bude na čelu Odbora posle onoga što se danas dogodilo… On je najveća sramota srpskog parlamenta – kazao je Šarović.

On je kazao da je to ponašanje "slika Vučićevog režima" i dodao da oni (SNS) nisu "dobili pravo da budu gospodari života i smrti".

Lider pokreta DJB Saša Radulović ocenio je da je ponašanje Martinovića nedopustivo.

– On je protrčao kroz dnevni red. Nisu dopustili opoziciji da govori – kazao je Radulović i podsetio da je predsednica parlamenta Maja Gojković prošle sedmice izricala opozicionim poslanicima opomene bez obrazloženja.

Poslanik Dveri, Boško Obradović kazao je da na današnjoj sednici više od 20 poslanika opozicije nije dobilo reč i dodao da SNS ne može da prihvati da postoji opozicija i da hoće da je isključi iz Skupštine.

– Ovo je direktiva Aleksandra Vučića, koji želi da zaobiđe glas opozicije, zato što se približavaju predsednički izbori… Martinović je samo lutka u pozorišnoj predstavi kojom rukovodi Aleksandar Vučić – kazao je Obradović i ponovo zatražio i ostavku predsednice Skupštine Maje Gojković.

Lider LSV Nenad Čanak kazao je da iako ima višegodišnje iskustvo u parlamentarnom životu nikada nije doživeo ovako nešto.

On je ocenio da je parlamentarizam u krizi i da to može da dovede do nesagledivih posledica.

Čanak je kazao da je "to ugrožavanje države i korak ka diktaturi".

Poslanik SDS Nenad Konstantinović ocenio je da SNS nije sposobna da upravlja zemljom, kao i da "vrši nasilje nad poslanicima opozicije i građanima".

– Ukoliko trećina članova Odbora bude tražila da se ponovo organizuje sednica sa ovim tačkama dnevnog reda spreman sam da je zatražim – kazao je Konstantinović koji je zamenik predsednika skupštinskog Odbora za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja.

Martinović: Psovali su mi mrtvog oca i majku

Aleksandar Martinović izjavio je danas da predstavnici dela opozicije pokušavaju da uruše kredibilitet i dostojanstvo parlamenta, unesu nemir među građane i destabilizuju državu.

Martinović kaže da se poslanici opozicije na sednici tog odbora čiji je predsednik nisu javljali za reč na predviđeni način i da su mu stalno dobacivali, vređali i psovali mu majku i oca koji je preminuo pre nekoliko godina.

Martinović je optužio poslanike opozicije da u nedostatku argumenata žele da izazovu haos u skupštini, a u širem kontekstu političku destabilizaciju i naglasio da SNS to neće dopustiti.

On je rekao da kao predsednik Administrativnog odbora, predsednik najveće poslaničke grupe u Skupštini Srbije i kao predstavnik stranke koja snosi najveću odgovornost za vođenje Srbije nije mogao da dozvoli da se sednica Odbora pretvori u ono na šta je ličila sednica Odbora za evropske integracije.

Matinović je na konferenciji za novina posle sednice Odbora rekao da DS, DJB, Dveri, SRS, DSS i LSV spaja "pokušaj da se uruši u potpunosti kredibilitet i dostojanstvo skupštine, da se unese nemir među građane Srbije, da se izvrši potpuna politička destabilizacija države".

On je da su se poslanici i članovi odbora iz redova opozicije javljali za reč tako "što viču na predsednika odbora, tako što mu psuju majku, tako što mu prete batinama".

– Jedno je demokratska diskusija i iznošenje argumenata i političkih stavova, nešto sasvim drugo je vređanje, psovanje, pretnje fizičkim nasiljem. To su dve različite političke kategorije. Nisu se prijavili elektronskim putem, nego su počeli da ustaju, da prete, da vređaju. Neki su čak pretili da ću ja kao predsednik Administrativnog odbora da dobijem batine, tako da to nije javljanje za reč. Takvo javljanje za reč Poslovnikom nije predviđeno – kazao je Martinović.

Na pitanje kada će biti održana naredna sednica Odbora, Martinović je naveo da Administrativni odbor uredno radi i da će kao predsednik zakazati sednicu kada bude dovoljan broj tačaka dnevnog reda da se o njima odlučuje.

Poslanica SPS-a Stefana Miladinović rekla je da je za tu stranku neprihvatljivo ovakvo ponašanje jednog dela opozicije.

– Svedoci smo da unazad nedeljama jedan deo opozicije u radu učestvuje fabrikovanjem farsi ne bi li dobio političke poene. I ova sednica je dokaz da jedan deo opozicije zaista ne želi da učestvuje u radu, da se pridržava Poslovnika i neprimereno se ponaša. To je za nas neprihvatljivo. Mi ćemo svakako uz naše koalicione partnere braniti instituciju – kazala je ona.

Blic
Foto: YouTube Printscreen/ParlamentSrbija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter