Izvor:
25.11.2016 u 00:10
0

BLIŽI SE RASPLET SAGE OKO PREDSEDNIČKOG KANDIDATA: Evo zašto će Vučić MORATI da se kandiduje!

Glavni razlozi su to što lider SNS ne želi kohabitaciju ako pobedi kandidat opozicije i što, osim njemu, nikom iz stranke nije siguran trijumf

Premijer Aleksandar Vučić će, sudeći po tome kako se politička situacija razvija, možda biti prinuđen da se kandiduje za predsednika Srbije na izborima koji će biti održani sledeće godine.

Naime, analitičari procenjuju da na takav epilog upućuje Vučićeva najnovija izjava da neće pristati na kohabitaciju, i to u situaciji kad istraživanja javnog mnjenja pokazuju da među vladajućim strankama nema kandidata koji može da pobedi na predsedničkim izborima.

Nema trećeg čoveka

Istina, Vučić je za zagrebački Globus rekao da nema nameru da se kandiduje na predsedničkim izborima, ali i da u slučaju da kandidat njegovog SNS izgubi – ne bi ostao na mestu predsednika Vlade.
– Ako pobede Janković, Jeremić ili Šešelj, sledi mrcvarenje i kohabitacija. Sasvim sigurno, u tom mrcvarenju neću učestvovati. U takvim okolnostima nisu mogući dobri rezultati. Onda je bolje da odem sam – rekao je on.

Na pitanje ko je, osim njega i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, mogući treći kandidat SNS za predsedničke izbore, Vučić je rekao:

Opozicija radi za njega

– Nemam još nikog. Videćemo.

Na opasku da bi, prema anketama, on pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, a da bi neki drugi kandidat SNS izgubio u drugom krugu i da analitičari smatraju da će se kandidovati, Vučić je odgovorio:
– Možda oni znaju nešto što ja ne znam.

Da je takav ishod veoma realan, nagovestio je i lider LDP Čedomir Jovanović, koji je najavio da će same stranke opozicije svojim postupcima gurnuti Vučića u trku za Andrićev venac.
– Rasuta stranačka energija dovešće do toga da opozicija natera Vučića da se kandiduje za predsednika i da za premijera postavi svog Mirka Cvetkovića – ocenio je on.

Rešenje za premijera
SELAKOVIĆ ILI STEFANOVIĆ?

U slučaju da se premijer Aleksandar Vučić kandiduje za predsednika, njegova pobeda je izvesna, pa se postavlja pitanje ko bi mogao da bude premijer. U SNS spekulišu da su velike šanse da to mesto pripadne ministru policije Nebojši Stefanoviću ili bivšem ministru pravde Nikoli Selakoviću. Nije isključeno ni da to bude Ivica Dačić, ako bi se savladali otpori unutar stranke tom rešenju.

Analitičar Milan Nikolić
TREBAĆE MU VREMENA ZA PRENOS MOĆI

Politički analitičar Milan Nikolić ocenjuje da jedna od mogućnosti zaista jeste da se Vučić kandiduje.
– U tom slučaju imao bi problem koga da postavi za premijera dok u Predsedništvo ne pretoči moć koju je imao kao premijer. On je jedini koji bi pobedio Šešelja. Možda bi to i nekom kandidatu SNS pošlo za rukom ako bi Vučić stao iza njega – zaključuje Nikolić.

Kurir
Foto: twitter/ brzotacnojasno

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter