Izvor: BSCHAPPY
20.04.2024 u 00:35
1

LAJČAK PORUČUJE: Pojedinačne odluke poput ukidanja dinara koče proces normalizacije

– Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je teško voditi dijalog u pravcu normalizacije, zbog čestih stagnacija i zaustavljanja procesa izazvanih pojedinčanim odlukama, poput odluke Prištine da ukine dinar kao sredstvo plaćanja. “Trenutno je najveće pitanje kako ublažiti uticaj odluke kosovske Centralne banke o gotovinskim transakcijama. To je realnost koja je proizvod veoma niskog nivoa poverenja između dva društva, između Kosova i Srbije uopšte“, istakao je Lajčak za sarajevski N1. On je istakao da i srpsko i albansko društvo na KiM “moraju da shvate“ da bez normalizacije odnosa nema napretka ka Evropskoj uniji.

Izaslanik EU je naveo da će do kraja svog mandata, koji ističe 31. avgusta, u potpunosti biti posvećen normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i negirao da će svoj mandat završiti ranije. Dodao je da će visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj narednih dana poslati pismo ambasadorima koji predstavljaju zemlje članice u političkom i sigurnosnom komitetu, tražeći od njih da predlože nominacije za naslednika za funkciju specijalnog izaslanika za dijalog. Komentarišući eventualni dolazak bivšeg predsednika Slovenije Boruta Pahora na njegovu funkciju, Lajčak kaže da ne može da utiče na odluku ko će biti njegov naslednik, ističući da je Pahor zainteresovan za region, i da je to, naravno, važan faktor.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “LAJČAK PORUČUJE: Pojedinačne odluke poput ukidanja dinara koče proces normalizacije”

  1. To si mogao da kažeš čim je uvedena ta mera . Žali Bože koliki se pare zaradio ni za šta . I njemu treba presatti da se dive naši političari ajde bre , čovek ne radi ništa što je zakonito .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter