Izvor: Happy BSC Portal
10.12.2023 u 10:09
0

„OVO JE VAŽAN, VELIKI PROJEKAT“: Početak rada Gasnog interkonektora Srbija – Bugarska (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje obeležavanju početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska u Nišu.

„GDE IMA LJUBAVI, ZA SVE IMA MESTA“: Pogledajte novi Vučićev snimak na TikToku

Vučić je u Nišu ugostio predsednika Republike Azerbejdžan Ilhama Alijeva, predsednika Republike Bugarske Rumena Radeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Sastanak Vučića i Radeva

Predsednik Vučić sastao se u Nišu sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim. Posle radnog doručka, Vučić i Radev će obići kontrolnu sobu gasne stanice u Nišu, a potom će, zajedno sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim prisustvovati ceremoniji obeležavanja puštanja u rad Gasnog interkonektora Srbija- Bugarska.

„Srdačan doček i izuzetan povod za ponovni susret! Zajedno dočekujemo početak rada gasnog interkonektora, na kojem smo neumorno radili i koji donosi energetsku sigurnost za naše građane. Dobro nam došao, dragi prijatelju Radev„, napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

U Niš su stigli ministri Dubravka Đedović, Miloš Vučević i Nikola Selaković, kao i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Predviđen je i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije – protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Vučić je rekao da ovo donosi bolju budućnost, te istakao važnost energetske bezbednosti Srbije.

– Razgovarali smo o odnosima naših zemalja, gledaćemo da te sitnije probleme rešavamo, kada ljudi žele da razgovaraju sitni problemi se reše.

O Gasnom interkonektoru Srbija-Bugarska

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra. Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

Predsednik Alijev: Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri

Alijev se zahvalio „dragom prijatelju Aleksandru“ na pozivu, a za Srbiju je rekao da je „prelepa zemlja“.

Kaže da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da dve zemlje brzo razvijaju svoje odnose.

– Moj lični odnos i prijateljstvo sa Aleksandrom su doprineli razvoju saradnje. Pod njegovim rukovodstvom Srbija se razvija, sledi nezavisnu politiku, a to je politika koja služi interesima srpskog naroda. Oduševljeni smo njegovim postignućima – kazao je Alijev.

Predsednik Radev: Plodonosna saradnja između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana

Predsednik Bugarske kaže da je ovo mnogo više od infrastrukturnog projekta, da je simbol uspešne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana.

Kaže da ta saradnja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo našu „evropsku budućnost“.

Čestitao je Vučiću i rekao da on i predsednik Alijev mogu da kažu iz sveg srca da u svakoj poseti Srbije vidi napredak i volju za moderan razvoj Srbije.

Ističe da vidi pažnju da se poboljša infrastuktura i mreža puteva u Srbiji, a da svaka modernizacija Srbije znači i Bugarskoj.

– Hvala vam gospodine predsedniče na vašim zalaganjima – rekao je on Vučiću i dodao da danas menjamo energetsku mapu Evrope.

Žiofre: Danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju srpske energetske bezbednosti

Šef delegacije EU kazao je da danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju srpske energetske bezbednosti diversifikacijom energetskog snabdevanja.

Kaže da je EU snažno podržala ovaj projekat kako bi „okončala zavisnost Srbije od ruskog gasa“.

– Srbija postaje otpornija – tvrdi on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter