Izvor: TANJUG
14.06.2024 u 22:26
0

PREMIJER VUČEVIĆ : Ne smemo da zaboravimo heroje sa Košara zaslužne za osujećivanje NATO-a

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas da su vojnici, borci i njihove starešine u Vojsci Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) zaslužni za bitke na Košarama i Paštriku kojima je osujećen plan NATO-a za kopnenu agresiju na Srbiju i da se oni nikada ne smeju zaboraviti.

Vučević je povodom obeležavanja 25. godišnjice od bitke na Košarama na Komemorativnoj akademiji postavio pitanje šta bi bilo sa svima nama da nije bilo tog neprobojnog bedema na Košarama, njih 109, „naša krv i budućnost“.

„Oni su naša deca i sinovi, braća, molitvenici, kao da su iz naših kuća otišli da brane Srbiju i danas na nebeskoj straži gledaju šta i kako radimo za Srbiju“, rekao je Vučević. Istakao je da sećanje na tu ratnu godinu mora ostati upisano u moralni i duhovni sistem vrednosti današnjih i budućih generacija, kao i to da su branioci Košara novi Obilići koji su „stupili u odred nebeske Lazareve zastave“.

„Slobodna Srbija slaviće najzaslužnije za njenu slobodu. Prošlo je vreme kada je sramnim odlukama političkih elita bio zaboravljan podvig junaka sa Košara, ali mi ćemo graditi sećanje na najbolje od nas“, naglasio je Vučević. Naveo je da primer junaka sa Košara treba da nam bude putokaz u vreme kada se Srbija suočava sa brojnim izazovima, kao i da su Srbin i vojnik skoro pa sinonimi. Vučević je dodao da se granice nekada menjaju raznim odlukama, ali da postoje one pisane krvlju i kostima junaka – večne granice.

„Neka nam je večna i slobodna majka Srbija“, zaključio je Vučević. Događaju koji je organizovao Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su i članovi Vlade, presednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevendić, komandant 53. graničnog bataljona na Košarama pukovnik Duško Šljivančanin, kao i ćerka poginulog majora Vojske SR Jugoslavije Krunoslava Ivannkovića, koji je stradao na Košarama 14. aprila 1999. godine, vršeći čin kapetana prve klase naše vojske, Sindi Ivanković.

Pored njih, događaju su prisustvovali pripadnici Voske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i predstavnici Sprske pravoslavne crkve i drugih verskih zajednica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter