Izvor: kosovo online/happybsc /agencije
28.02.2024 u 18:42
0

RAZOČARANE SAD I NEMAČKA: Stejt dipratment zahteva „razgovori u Briselu o dinaru moraju hitno da se nastave“

Stejt department saopštio je da razgovori u Briselu o uredbi Centralne banke Kosova koja zabranjuje platni promet u dinarima na Kosovu moraju hitno da se nastave

„Dijalog kojim posreduje Evropska unija pravi je kanal za rešavanje pitanja normalizacije odnosa između Kosova i Srbije“, rekao je portparol Stejt departmenta za Radio Slobodna Evropa komentarišući razgovore koji su vođeni u utorak. Dodao je da su Sjedinjene Države bile jasne u izražavanju zabrinutosti u vezi s tom novom regulativom.

STAVLJENA JE TAČKA NA LAŽI I BESMISLICE: Premijerka Ana Brnabić poslala važnu poruku

Ponovio je pozive Kosovu i Srbiji da smanje tenzije i angažuju se „ozbiljno i hitno“, u nastojanju da „ostvare miran i produktivan odnos u okviru dijaloga koji omogućava EU“. Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora te da su potrebni dodatni sastanci.

Guverner CBK-a Ahmet Ismailji, koji je predvodio kosovsku delegaciju, rekao je da se o uredbi nije razgovaralo, već o mogućnostima koje ona nudi za transfer sredstava iz drugih zemalja na Kosovo. Delegaciju Srbije predvodio je glavni pregovarač Petar Petković, koji je rekao da propis CBK-a zahteva rešenje na političkom nivou.

Ambasada SAD na Kosovu saopštila je da ta zemlja očekuje da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovode sve obaveze iz Osnovnog sporazuma iz februara 2023. godine, kao i njegovog aneksa, Ohridskog sporazuma.

Za Kosovo, kako je dodao, to znači hitan napredak u ispunjavanju dugogodišnje obaveze sprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom.

Ambasada SAD zatražila je i saradnju u vezi sa primenom nove uredbe Centralne banke Kosova (CBK), koja se odnosi na zabranu upotrebe dinara kao platežnog sredstva, „kako bi se minimizirao negativan efekat na srpsku manjinsku zajednicu na Kosovu“.

I ambasada Nemačke na Kosovu je saopštila da je „za žaljenje“ što je došlo do veoma ograničenog napretka ka primeni Osnovnog sporazuma i aneksa o primeni.

Šef Odeljenja za kulturu, medije i komunikacije u nemačkoj ambasadi Kristijan Bočer je za Koha ditore rekao da Kosovo treba da osnuje Zajednicu.

„Kosovo bi trebalo da napravi sledeći korak osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. Štaviše, treba izbegavati bilo kakvu eskalaciju na severu. Važno je približiti se srpskoj zajednici na Kosovu i uključiti je u procese.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter