Izvor: N1
22.04.2024 u 16:12
1

SADA I FORMALNO JEDAN OD USLOVA: Ohridski sporazum ušao u pregovarački okvir za članstvo Srbije u EU

Ministri inostranih poslova država članica Evropske unije usvojili su izmene poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze preuzete Sporazumom o normalizaciji odnosa sa Kosovom postignutim u Briselu i njegovim Aneksom o primeni dogovorenim u Ohridu prošle godine.

Ovom odlukom su obaveze iz tih dokumenata postale sastavi deo pregovaračkih procesa Srbije i Kosova u okviru EU integracija.

Pozdravljajući odluku, iz Evropske Komisije su podsetili da su “obe strane prihvatile” da obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa i zvanično postanu “deo puta” u okviru EU integracija.

“Očekujemo da i Beograd i Priština primene sporazum i sve ostale obaveze iz dijaloga koje još uvek stoje neispunjene, jer je to ključno za njihove evropske puteve,” rekao je za portparol Evropske Komisije Peter Stano.

Briselski sporazum i njegov aneks dogovoren u Ohridu predstavljaju put za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, bez obaveze međusobnog priznanja.

Sporazumi nisu potpisani, već su se sa njima “saglasili” predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Evropska Unija ih smatra obavezujućim, ali ni Beograd ni Priština ne postupaju po zahtevima iz tih dokumenata.

Među ključnim obavezama Beograda je da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je jedna od obaveza Prištine da osnuje Zajednicu Srpskih opština.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “SADA I FORMALNO JEDAN OD USLOVA: Ohridski sporazum ušao u pregovarački okvir za članstvo Srbije u EU”

  1. Srbija se dakle obavezala na nesto novo, dok se Kosovo obavezalo na vec postojecu obavezi iz vec postojeceg i potpisanog sporazuma….a Vucic nije smio ni usmeno prihvatat odluke.koje su u suprotnisti s Ustavom Srbije…to je cin izdaje, veleizdaje, a sad kuka kad ovi primaju Kosovo u Savet evrope…

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter