Izvor: TANJUG
12.12.2022 u 18:16
0

SERŽ BRAMERC PORUČIO: Pozitivni pomaci u saradnji Srbije, BiH i Crne Gore

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serž Bramerc danas je obavestio Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o napretku preostalih suđenja i žalbi pred Mehanizmom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Bramerc je najavio da u zavisnosti od daljeg razvoja događaja Tužilaštvo očekuje da će izvođenje dokaza završiti u drugom kvartalu iduće godine, dok je žalbeno ročište u predmetu Stanišić i Simatović zakazano za kraj januara 2023. godine, navodi se u saopštenju Mehanizma.

 Kada je u pitanju bivša Jugoslavija, tužilac je istakao da „najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna saradnja“, koja je „suštinska jer danas žrtve i počinioci često žive u različitim zemljama“. 

Tužilac je istakao i da postoje pozitivni pomaci u saradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, međutim poručio je da „tužioci u regionu navode da ne dobijaju potrebnu saradnju od Hrvatske u predmetima koji se odnose na osumnjičene Hrvate“.

Bramerc je objasnio da su ga hrvatske vlasti obavestile da je istraga i krivično gonjenje njihovih državljana pitanje nacionalne bezbednosti.

Ovaj stav, međutim, rekao je, „pretvara pravdu u političko pitanje, kada bi trebalo da se radi samo o nepristrasnoj sudskoj proceni dokaza i zakona“.

Tužilac je podsetio da je pre pristupanja Evropskoj uniji Hrvatska bila vodeća zemlja u promocijoi pravde i efikasne regionalne pravosudne saradnje. 

-Nažalost, više ne igra tu ulogu- naveo je Bramerc, dodajući da će nastaviti saradnju sa hrvatskim vlastima.

Članove Saveta bezbednosti izvestio je i o kontinuiranom negiranju ratnih zločina i veličanju osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije. 

Prema rečima Bramerca, u  svim zemljama visoki politički lideri dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, hvale osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

-Ovo nisu reči i dela margine, već političkih i kulturnih centara društava u regionu- rekao je Bramerc i pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti u regionu da se ponašaju odgovorno.

Što se tiče nacionalnog krivičnog gonjenja zločina počinjenih tokom genocida nad narodom Tutsi 1994. godine i sukoba u bivšoj Jugoslaviji, tužilac Bramerc je podsetio Savet bezbednosti da još postoje hiljade slučajeva koji treba da se okončaju u nacionalnim sudovima. 

Ukazao je na to da domaći tužioci i dalje traže ključnu pomoć od Tužilaštva Mehanizma i da će se taj trend nastaviti još nekoliko godina.

Na kraju obraćanja Bramerc je izrazio zahvalnost Tužilaštva na podršci Saveta bezbednosti.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter