Izvor: KURIR
25.04.2024 u 09:52
0

SRBIJA POD OGROMNIM PRITISCIMA: Naš OTPOR je iznenadio ceo svet, branimo se ARGUMENTIMA kaže Ana Brnabić

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić  govorila je o rezoluciji o Srebrenici i velikoj diplomatskoj borbi predsednika Aleksandra Vučića.

– Deluje mi da je nikad teža diplomatska borba, neke ranije vlasti su trebale da se bore i kad je Priština proglasila nezavisnost, i tad je trebalo da se zasuku rukavi i obiđe ceo svet. Kao i kada smo se borili da budemo domaćini EXPO. Imamo listu svih zemalja, imate strategiju, stupite u kontakt sa svakom zemljom, u neke pošaljete delegacije, čujete se sa premijerom, predsednikom, radite da obezbedite razumevanje i plasman arugmenata i onda je njima teško da izbegnu to. Pritisci su strašni, od strane Nemačke, Britanije… Ova rezolucija krši svako pravilo, princip, Dejtonski sporazum, strašni su pritisci zemlje da glasaju za. Mi se borimo – rekla je Branabić

Predsednik Vučić ima sastanke do kasno u noć, a ima i pojedinačne sastanke, radne ručkove, večere, doručke. Sinoć smo od pola 10 imali konferencijski sastanak gde smo prolazili zemlju po zemlju… Naše delegacije su po čitavom svetu i razgovaraju – dodala je ona.

Pristojnost uvedena u srpski parlament

– Da nisu oni seli za taj sto ne bi mogli da imamo dijalog. Da oni nisu hteli da vratimo pristojnost to ne bi moglo da se desi. Očekujem da će na kraju svi učestvovati u tome da se vrati pristojnost, to dugujemo svim građanima. Možda sam inicirala to ali zajedno smo do toga doveli. Pored toga, mislim da je to u ovom trenutku bilo izuzetno važno jer dok se vodi borba, važno je da na unutrašnjem planu postignemo stabilnost i da taj parlament ne izgleda kao rijaliti. Svi ćemo od toga dobiti političke poene. Postigli smo neke dogovore, teški razgovori se nastavljaju, ali je važno da imamo unutrašnju stabilnost. Znate, desilo se i nešto što se dugo nije dešavalo ili mi nismo gledali na taj način, bez obzira na političku pripadnost, slaganja ili neslaganja, u ovim teškim trenucima smo istupali zajedno u međunarodnim organizacijama. Biljana Pantić Pilja svaka joj čast kako je predvodila našu parlamentarnu organizaciju, poslanici opozicije su imali dobra istupanja u parlamentalnoj skupštini. Kosovo ne može da pristupi SE dok se ne ispune tri stvari, to su ZSO, pa nasilna eksproprijacija privatne imovine srpskog stanovništva, to su bili preduslovi za razgovor. Tu su opozicioni poslanici istupali jako dobro i to je odlično, to je ta snaga koja Srbiji treba i mislim da bi kao parlament mogli još da uradimo.

– Pričala sam i sa Zeleno-levim frontom, oni imaju super komunikaciju sa nemačkim vlastima. Mi je imamo ali to je… ozbiljan nivo nerazumevanja i neslaganja. Oni imaju bolju komunikaciju, da li možete onda vi da pomognete jer se slažemo da treba da se formira ZSO. Zamislite kada bi to uspeli da uradimo i koliko bi bili snažniji, da kada se dođe do stvari koji su od nacionalne interesi, kada bi mogli da radimo zajedno.

Podsetimo, u Generalnoj Skupštini UN za samo sedam dana, 2. maja, glasaće se o usvajanju rezolucije o Srebrenici. Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, preko svih diplomatskih kanala, radi na tome da što manje država podrži ovu rezoluciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter