Izvor: KOSOVO ONLIN/RT BLOOMBERG
25.04.2024 u 10:30
0

BLIŽI SE ISTORIJSKA POSETA: Si Đinping stiže u Beograd oko 7. maja

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, osvetljavajući događaj koji je izazvao antiameričke proteste u Kini, te doprineo da se u Pekingu razvije nepoverenje prema Natou

Kako podseća agencija, tokom Nato agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine američki projektili su ubili tri kineska novinara u napadu koji je Bela kuća kasnije nazvala „greškom“, prenosi RT Balkan.

Blumberg ocenjuje da je upravo bombardovanje Beograda zbližilo Rusiju i Kinu i stvorilo partnerstvo koje je od tada ojačalo i brine Zapad.

Posetom evropskoj državi koja nije uvela zapadne sankcije Moskvi, Si će „jasno staviti do znanja da će Kina stati uz Rusiju i produbiti svoje partnerstvo”, rekao je za  Blumberg Nil Tomas, saradnik za kinesku politiku u Centru za politiku azijskog društva „Čajna analisis”.

Zamenik kineskog ambasadora u UN Geng Šuang nedavno je na sastanku SB UN podsetio na napad Natoa na ambasadu Kine u Beogradu, nazvavši ga „strašnim kršenjem suvereniteta Kine”.

Kako podseća agencija, nakon bombardovanja hiljade demonstranata širom Kine okupilo se oko ambasada i konzulata država članica Natoa, a pojedinci su nosili zapaljene američke zastave. Mnogi Kinezi smatraju da je napad bio nameran.

RT Balkan podseća da je 7. maja 1999. tokom bombardovanja, među mnogim objektima širom Srbije, meta bila i kineska ambasada, na koju je američki bombarder ispalio tri projektila. Nastradalo je troje kineskih novinara, a ranjeno dvadesetoro ljudi.

Na mestu bombardovanja postavljena je spomen-ploča simbol prijateljstva dva naroda, a u obnovljenoj zgradi otvoren je Kulturni centar Kine.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter