Izvor:
05.10.2018 u 14:34
0

SUŠTINSKO PITANJE BEZBEDNOSTI: Velika Albanija izaziva duboku nestabilnost i zabrinutost, odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je zabrinjavajuće!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da je suštinsko pitanje naše bezbednosti i bezbednosti čitavog regiona pitanje velike Albanije.

– Velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestabilnost, duboku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je nešto što nas brine – rekao je Vulin na konferenciji "Ka bezbednijoj Srbiji" na panelu posvećenom regionalnoj bezbednosti.

– To je najozbiljna pretnja miru na Balkanu – stvaranje nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke –

Vulin je podsetio na izjave Tačija i Edija Rame, kao i izjavu predsednika Albanije o granicama, koje samo svedoče o glavnom bezbednosnom problemu Balkana – stvaranju velike Albanije, dodajući i da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

– Ako se sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, oživeće zato ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja – istakao je Vulin.

Prema jegovim rečima, legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša ni u čije odnose, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive, naglasio je Vulin.

Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne ministar je izdvojio nelegalno proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, islamski fanatizam, migrantske krizu, ali, kako je dodao, više od svega nepostojanje jasnih pravila i brutalno kršenje međunarodnog prava je najveći bezbednosni izazov na ovim prostorima i svakim drugim prostorima..

– Kada nema međunarodnog prava, a bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije Kosova i Metohije međunarodno pravo je uništeno, nemate jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje. Odsustvo međunarodnog prava je najopasnija stvar koja se desila na ovim prostorima, opasnija od ratova. Ratovi jednom prestanu, a ako nema pravila, ako živimo u svetu bez zakona, onda to nikada neće prestati – ocenio je ministar odbrane.

Naglasio je i da je odsustvo međunarodnog prava, brutalno silovanje međunarodnog prava, kao i brutalno poništavanje svih pravila – najveća pretnja na Balkanu. Vulin je zaključio da nema mira i stabilnosti bez Srba na prostoru Balkana i to velike sile vrlo dobro znaju.

– Nekada im odgovara da se na Balkanu dešavaju ratovi i sukobi, nekada im to ne odgovara. Od nas zavisi u kojoj meri ćemo pokazati mudrost da vodimo računa isključivo o svojim interesima i samo o svojim intersima. U proteklih nekoliko godina, za vreme mandata predsednika Vučića, Srbija se izborila za pravo da odlučuje sama o sebi a ne da brine o interesima drugih, kao što je to kroz istoriju često činila – istakao je Vulin.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter