Izvor:
09.06.2017 u 12:53
0

SVE PRETNJE ISLAMISTA BALKANU: Srbija treba da bude oprezna?

Džihadisti Islamske države poslali su juče jezivu pretnju Balkanu u kojoj su najavili terorističke napade poput onih koje su prethodnih nekoliko godina organizovali širom Evrope. U otvorenoj pretnji islamisti naglašavaju da "nisu zaboravili ratna stradanja muslimana", kao i da su pretnje usmerene na Srbe i Hrvate. To nije i prvi put da su džihadisti pretili Srbiji.

U junu 2015. godine Islamska država zapretila je da će Balkan postati mesto s kojeg će pokoriti Evropu. "Pokorićemo hriršćanske zemlje, ubijati i trovati, i osloboditi svoju braću, a sve u ime Alaha", poručuju na snimku objavljenom na zvaničnom kanalu ID "Al Hayat-u". U snimku se spominje čitava istorija balkanskih zemalja, te ističe kako su muslimani u tim državama poniženi.

– Krstaši žele da iskorene trag islama na Balkanu. Naša deca su ubijena, a sestre mučene i silovane.

U julu 2015. u video snimku „Mi smo islamski hilafet – kasida“ kao početna meta islamskih terorista označena je Srbija, a za njom slede i ostale zemlje Balkana. „Vi ste deo vražje koalicije i gorećete“, kaže glas na snimku.

U ovom video zapisu, ekstremisti posle osvajanja Srbije, planiraju pokoravanje Hrvatske, Crne Gore, BiH, Albanije, Makedonije i samoproglašenog Kosova i tako islamsku vlast prošire na ceo Balkan.

Poruka za sve države Balkana iz ove pesme je: "Radujte se, Balkanci, bliže vam se bolji dani, dolaze vam muslimani, mi smo islamski hilafet".

"Raduj se, o ti Srbija, bićeš deo na islamija iako ti to ne prija, mi smo islamski hilafet", glasi prva strofa koja se odnosi na Srbiju.

Galijašević: Pitanje je da li su pretnje autentične, ali treba biti oprezan

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević oprezan je kada su ovakve pretnje u pitanju. Za „Blic“ oobjašnjava da su novi napadi mogući zbog kretanja na ratištu u Siriji gde džihadisti gube, pa novim napadima pokušavaju da pošalju poruku da se i dalje bore i da su moćni.

U tekstu koji je juče Islamska država je objavila u poslednjem broju magazina „Rumijah“ za Balkan objavila tekst pod nazivom „Balkan: Krv za neprijatelje, med za prijatelje“ u kojem Srbiji, ali i celom Balkanu.

„Tako nam Alaha, nismo zaboravili Srbe kafire. Mi sa vama imamo jako dug nerešen račun, koji ćete platiti krvlju“, reči su pretnji koje je ISIS uputio Srbiji. Kada je reč o ovim pretnjama, Galijašević izražava sumnju u njihovu autentičnost.

Upitno je da li je „Rumijah“ časopis Islamske države. Počeo je da izlazi nakon smrti portparola Islamske države Abu Muhameda al Adnanija 2016. godine. Naslov časopisa ni jezik na kome se piše nije u duhu arapskog jezika na kome ISIS objavljuje sve pamflete. Ovakvi tekstovi se često objavljuju zbog mobilizacije, propagande… Moguće je i da časopis rade ili neke strane agenture koje žele da skrenu pažnju sa pretnja na njihove zemlje ili neke loklane islamisitčke organizacije – objašnjava Galijašević i dodaje da ko god da stoji iza ovakvih pretnji želi destabilizaciju Balkana i sugeriše terorističke akte.

Ipak, navodi da ove pretnje ne bi trebalo zanemariti i da domaće obaveštajne službe moraju da pojačaju budnost, sve da provere, da stave pod nadzor pripadnike svih radikalnih ideologija i posebno da povedu odlučne akcije za presecanje kanala finansiranja ekstremista.

Galijašević naglašava da nijedna takva akcija nije sprovedena u Srbiji, ali da naše službe imaju kapacitet za to.

Izvor: Blic
Foto: Twitter/businessinsider

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter