Izvor: BSC happy portal
11.10.2023 u 12:11
0

UŽIVO PREDSEDNIK VUČIĆ: Institut „Dedinje“ je spasavao živote i nastaviće to da čini i u budućnosti

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje Svečanoj akademiji povodom 45 godina Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“.

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA ADMIRALOM MANČOM: Razgovor sa komandantom Komande združenih snaga NATO

Svečana akademija se održava u beogradskom hotelu „Metropol Palas“.

12.47 Obraćanje predsednika Vučića

– Čestitam i gospodinu Bojiću i svim zaposlenima 45 godina rada Instituta Dedinje. Veoma je važno da smo danas videli koliko je ovaj Institut značio ne samo našim ljudima, već i ljudima iz regiona, koji je spašavao živote i koji će to nastavio da radi u budućnosti. Želim da se zahvalim i Milovanu Bojiću za onu što je uradio devedesetih, i Bošku Đukanoviću do 2015, gospodinu Milojeviću i ponovo gospodinu Bojuću, za sve što su uradili u prethodnih 15 godina

– Hvala dr Bojiću za ono što je radio tokom devedesetih, i sve ono što su uradili prethodnih decenija. Hvala lekarima, sestrama koji su znali kako da doprinesu ugledu. Nikada u srpskoj istoriji nije urađeno ovoliko bolnica, kao u poslednjih 10 godina – rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

12.35 – Direktor Instituta prof. dr Milovan Bojić

– Naših 45 godina je vreme permanentne borbe i impresivnog razvoja. Borbe za mesto i status, sve do ostvarenja liderske pozicije u ovoj oblasti ne samo u zemlji, već i u svetu. Naših 45 godina je i vreme impresivnog razvoja – naveo je doktor Bojić.

– Od početnih 60 do današnjih gotovo 1000 zaposlenih. Od izostanka zdravstveno obrazovne delatnosti, do nastavne baze za tri medicinska fakulteta – navodi doktor Bojić.

Kaže da je ubeđen da će Institut biti ne samo najagilniji institut, nego i naučna tvrđava koja će osvajati evropske i svetske visine u medicinskoj nauci.

– Za rad i rezultate dobijali smo pohvale, a nama su najdraže one od naših pacijenata koji su nam zahvalni za negu, brigu, pažnju, ljubav.

12.25 – Ristovski: Neka živi naše „Dedinje“

– Došao sam na poziv dr Bojića kao pacijent, kao stalni pacijent, jer kada god mi nešto fali ja pravo zapucam na „Dedinje“ i oni uvek nađu rešenje za sve moje boljke. Kaže se da je zdravlje najveće bogatstvo, a ako se složimo sa tim, rekao bih da su bolnice banke u kojima se čuva naše zdravlje, a da je bolnica na „Dedinju“ narodna banka. Dolazio sam gore najčešće zbog srčanih aritmija. Dođem tamo, srce udara tamo, udara vamo, a uvek sam izlazio, kako vi kažete, u sinusu. Jednom kada sam ležao gore, soba čista kao sunce, oko 4, pola 5 ujutru, neko ulazi u sobu, kad ono dr Bojić. Rekao je da je došao sve da vidi, a ne samo mene. On izgleda dolazi ujutru tako rano da obiđe sve bolesnike. Dr Bojić, ne samo da je dobar doktor, sjajan je i menadžer, dobročinitelj i da je profesionalni prijatelj, retki su takvi ljudi – rekao je glumac Lazar Ristovski.

12.10 – Himna na početku

Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“. Nakon himne prisutnima je prikazan film o nastanku i razvoju Instituta.

12.00 – Stigli predsednik Vučić i patrijarh Porfirije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na svečanu akademiju u društvu srpskog patrijarha gospodina Porfirija.

Zvanice su stigle na svečanu akademiju.

Među zvanicama na svečanoj akademiji nalazi se i veliki broj ministara iz Vlade Srbije među kojima su i ministarka Darija Kisić, ministar Goran Vesić, Toma Momirović, kao i Edin Đerlek.

Inače, na Institutu se godišnje obavi više od 2.000 kardiohirurških operacija, 1.750 operacija iz domena vaskularne hirurgije, oko 4.000 dijagnostičkih invazivnih kardiovaskularnih procedura, 2.000 dilatacija i više od 700 najsloženijih elektrofizioloških procedura.

Kako se navodi na sajtu Instituta, od osnivanja do danas u toj instituciji je lečeno više od 200.000 bolesnika, a urađeno je više od 50.000 kardiohirurških operacija, više od 50.000 vaskularnih operacija i 135.000 koronarografija.

Nakon Evropskog rekorda u broju urađenih operacija na otvorenom srcu u jednom danu i osvajanja svetskog trona u izvođenju zamene aortnog zaliska na srčanom mišiću (TAVI), hirurške ekipe Instituta „Dedinje“ su prvi put u Srbiji i regionu, ali i u Evropi, uradili 10 miniinvazivnih operacija u jednom danu.

Direktor Instituta „Dedinje“ Milovan Bojić je rekao tada da je ova zdravstvena ustanova postala jedna od najuglednijih zdravstvenih institucija u Evropi i svetu sa najsavremenijom opremom i najboljim stručnjacima koji komlikovane zahvate sprovode u novom i modernom prostoru, a cilj svega je, prvenstveno, borba za svakog pacijenta.

Kako se dodaje na sajtu, od početka godine urađeno je skoro 2.000 procedura, do kraja godine planirano je i više od 2.500, čime će se Insitut „Dedinje“ približiti broju procedura pre pandemije, odosno iz 2019. godine.

Videoplus printscreen

Zvanice su stigle na svečanu akademiju.

Među zvanicama na svečanoj akademiji nalazi se i veliki broj ministara iz Vlade Srbije među kojima su i ministarka Darija Kisić, ministar Goran Vesić, Toma Momirović, kao i Edin Đerlek.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter