Izvor: Kurir.rs
03.12.2023 u 15:25
0

VUČIĆ I MELONI SE OBRATILI MEDIJIMA: Zahavalan sam PREMIJERKI MELONI jer je uvek slušala šta SRBIJA ima da kaže!

* Predsednik Vučić dočekao premijerku Italije buketom crvenih ruža na beogradskom aerodromu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas predsednicu Vlade Republike Italije Đorđu Meloni, koja boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji.

Predsednik Vučić i premijerka Meloni predstavili su ispred Palate „Srbija“ jedno drugome članove svojih delegacija, nakon čega je usledio tet-a-tet sastanak.

Vučić je dočekao predsednicu italijanske Vlade na beogradskom aerodromu.

– Velika mi je čast da u Beogradu ugostim Đorđu Meloni. Siguran sam da će ova poseta dati dodatni zamah našim odnosima. Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje. Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena, da uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu – napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Vučić je pre dva dana u Dubaiju rekao da očekuje srdačan razgovor sa italijanskom premijerkom.

Na pitanje da li će tema razgovora biti i mogućnost da se Italija aktivnije uključi u pregovore sa Prištinom o čemu je ranije govorila Meloni, Vučić je za RTS kazao da će i to biti tema, ali i bilateralna saradnja dve zemlje i ekonomski odnosi.

„Italija je jedan od najznačajnijih partnera, očekujem srdačan, dobar razgovor. Hvala Đorđi Meloni što dolazi u Srbiju i to dolazi pravo iz Dubaija i to je dobra vest za ljude u našoj zemlji. To pokazuje i kako je Srbija pozicionirana i kako ima poštovanje u svim delovima sveta i verujem da su to važne stvari“, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić se obraća nakon sastanka sa Đorđom Meloni.

– Želim da iskažem ogromnu zahvalnost premijerki što je posetila Srbiju. Srbija i Italija imaju izrazito dobre ekonomske odnose, naša robna razmena 4,6 milijardi evra i verujem da naša saradnja može da bude još veća u budućnosti – rekao je Vučić.

– Zahvalan sam zbog suštinske i istrajne podrške od strane Italije na evropskom putu Srbije i što je Đorđa Meloni uvek imala vremena da sasluša šta Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu.

– Mi mislimo da predsednica Vlade Italije je jedan od lidera velikih, ne samo evropskih već svetskih koja ima raskošni politički talenat.

– Kompanija Stelantis bi mogla da bude generator mnogih investicija, jer su čak 1/4 ukupnih investicija u Srbiji. Ukazao sam na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema u našem regionu. Još jednom izražavam veliku zahvalnost što je ovde kod nas u Beogradu – poručio je Vučić.

Đorđa Meloni takođe se obratila nakon tet-a-tet sastanka sa predsednikom Vučićem.

– On je bio izvanredan domaćin, sve što smo doživeli ovde bilo je izuzetno lepo i zahvalna sam mu na tome. Ovo je moja prva poseta Srbiji. Naši odnosi mogu da budu još bolji i da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam imala priliku već da se vidim ali smatram da je trebalo da dođe do ovakve posete.

– Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena ima zaista velik uspeh. Puno preduzeća, kompanija, može da bude još investicija, još novih radnih mesta. Mislim da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile kompanije Italije. To govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje naš preduzetnički svet gleda na Srbiju. Tu je bitan i posao koji predsednik Vučić i Vlada ovde obavljaju. Tu su veliki rezultati koji su postignuti, izuzetni.

– Zaista sam veoma zadovoljna što postoji mogućnost, što imamo lidere koji razumeju i shvataju koliko je bitno da se naši odnosi poboljšaju zbog privrede. Naši odnosi pokazuju strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i zato ćemo da budemo u prvim redovima među zemljama koje se zalažu za proširenje i ponovno ujedinjenje Evrope. Evropa nije neki klub za koji neko treba da odluči ko će da bude tu, a ko ne. Jako je bitno da dođe do ponovnog ujedinjenja cele Evrope, kada gledamo scenario u celom svetu.

– Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu – rekla je Meloni.

Italija će biti uz Srbiju na evropskom putu, istakla je Meloni.

– Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. Italija jako podržava taj proces i mi radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane preuzele na sebe – rekla je.

– Želim da zahvalim Beogradu na svim naporima koje ulaže. Naša energija treba da bude uložena i u to i da rešimo te probleme na pravi način. Vrlo brinemo o borbi protiv nelegalnih migranata.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter