Izvor: Alo
24.04.2024 u 17:45
0

VUČIĆ UŽIVO IZ NJUJORKA: Upozorio sam na posledice !

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić javlja se iz Njujorka

Predsednik Srbije daje izjave za medije.

– Mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kad glasaju ZA, nije im drago zbog toga, jer znaju da time povređuju prijatelja.

Predsednik je prethodno danas predstavio je pozicije Srbije u vezi Nacrta rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“ državama članicama UN iz Azijsko-pacifičke grupe.

– Razgovor su prošli na izuzetno dobar, iskren, pomalo i emotivan način. Mislim da smo objasnili sve razloge koji su važni, a to je pre svega regionalna stabilnost, mnogo više nego samo proceduralna pitanja. I Srbija ima poštovanje u Azijsko-pacifičkom regionu i verujem da će mnoge zemlje, čak i kineski predstavnik ali i emiratski predstavnik i mnogi drugi razmotriti dalje usaglašavanje stavova, da se ide na intenzivnije, inkluzivnije konsultacije u budućnosti, pa je moguće da se pomeri, ali to naravno ne zavisi od njih i od nas, i zavisi od onih koji su podnosioci teksta rezolucije.

BORBA DA SE NE USVOJI REZOLUCIJA: Biće dobro ako veći broj zemalja ostane uzdržan

– Mnogi su govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca Rezolucije. Na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji.

– Zamislite vi mene gurnuete i udarite a neko sa strane kaže da nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis. Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu kao i da rezultata ima. Mali smo suviše za najmoćnije Zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači.

– – Rekao sam da su Slovenci bili odvratni misleći na sednicu Saveta bezbednosti. Nije mi problem da to ponovim. Ljudski sam rekao šta mislim o njihovoj politici. O Slovencima kao narodu mislim sve najbolje. To da ne treba da dolazim tako često u Sloveniju shvatio sam kao pretnju i smanjiću dolaske i kod mojih prijatelja i familije, ali ako sam bilo koga uvredio želim da se izvinim celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali ne i političarima iz Slovenije. Nije strašno što sponzorišu Rezoluciju o Srebrenici, što ugrožavaju naš teritorijalni integritet. Pozvaću njihovu predsednicu u Beograd i Srbiju ako treba još jednom da se izvinim i kažem da nisam mislio na Slovence i njihov narod.

– Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda“, naveo je predsednik Vučić i dodao:

– Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter