Uz prećutnu saglasnost Zapada, samoproglašene kosovske vlasti gaze prava srpskog stanovništva na KiM, vode politiku proterivanja Srba sa iskonski srpskih teritorija, navela je Zaharova.

Pre 25 godina, 10. juna 1999. godine, Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, kojom je osnovana Misija privremene uprave Ujedinjenih nacija na tzv. Kosovu (UNMIK), podsetila je Zaharova i navela da je ta odluka omogućila da se sukob u bivšoj Jugoslaviji prenese u političke okvire.

Prema njenim rečima, Rezolucijom 1244 su postavljeni temelji međunarodnog pravnog okvira za kosovsko rešenje, kojim je konsolidovan suverenitet Srbije u odnosu na ovaj region.

Međutim, zapadne zemlje su izabrale put sabotiranja odredbi pomenute odluke Saveta bezbednosti UN i na svaki mogući podstiču separatistički stav administracije kosovskih Albanaca, navela je Zaharova.

U takvim uslovima, nastavila je Zaharova, više nego ikada je potrebno punopravno prisustvo UN u srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, pre svega da bi se osigurala bezbednost, stabilnost i poštovanje ljudskih prava u regionu.

„Rusija podržava aktivnosti Misije i zalaže se za očuvanje njenog kadrovskog i finansijskog potencijala. Verujemo da samo UNMIK, a ne ‘vlasti’ u Prištini, ima pravo da predstavlja tzv. Kosovo u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti br. 1244“, istakla je Zaharova.

Moskva polazi od toga da rešenje kosovskog pitanja mora da bude prihvatljivo za Beograd, da se zasniva na Rezoluciji SB UN 1244 i da na kraju to rešenje odobri Savet bezbednosti UN.

Na Jugoslaviju bačeno 14.000 bombi i ispaljeno više od 2.000 raketa

Prošlo je 25 godina od završetka operacije „Saveznička snaga“, varvarske agresije NATO-a na suverenu Jugoslaviju, tokom koje je ubijeno preko dve hiljade civila, uključujući 89 dece, podsetila je Zaharova, povodom 10. juna, kada je NATO agresija, konačno, završena. Zapad je, podseća, „ove žrtve cinično uvrstio u kategoriju ‘kolateralne štete’, čime je pokazao da se prema ljudskim životima odnosi kao prema potrošnom materijalu“.

„Tokom 78 dana takozvane ‘humanitarne intervencije’ NATO-a, na Jugoslaviju je bačeno 14 hiljada bombi i ispaljeno više od dve hiljade raketa. Kasetne i visokoeksplozivne granate su bile široko korišćene. Masovna upotreba municije sa osiromašenim uranijumom izložila je ogromna područja na Balkanu radioaktivnoj kontaminaciji. Teške posledice ove ekološke katastrofe po zdravlje ljudi postoje i danas. Za njeno prevazilaženje potrebne su decenije, ako ne i vekovi“, objasnila je portparolka MSP-a.

Zaharova je naglasila da je „avijacija NATO-a pretežno gađala civilne objekte“, među kojima su:

Desetine hiljada stambenih domova i stanova; više od 300 industrijskih i energetskih objekata, uključujući rafinerije nafte, elektrane, dalekovode;
preko 350 saobraćajnih i komunikacionih objekata – aerodromi, mostovi, železnička infrastruktura, benzinske pumpe, pošte;
oko 50 zdravstvenih ustanova, oko 100 vrtića, škola i univerziteta; desetine istorijskih i arhitektonskih spomenika, crkava i manastira.

„Sve metode koje je Zapad koristio protiv Srba, danas koristi protiv Rusa u Ukrajini rukama kijevskog režima“, rekla je Zaharova.