Izvor: telegraf.rs
15.09.2021 u 08:11
0

ZASTRAŠIVANJE SVEDOKA I DALJE KAMEN SPOTICANJA: Počinje suđenje pripadnicima tzv. OVK-a!

Nakon što su žrtve i njihove porodice 20 godina čekale na pravdu, najodgovorniji za krivična dela počinjena na KiM uskoro na suđenju. Na optuženičku klupu seda Sahilj Mustasva. Zastrašivanje svedoka i dalje kamen spoticanja u procesima protiv OVK.

PROČITAJTE JOŠ: JOVANOVIĆ: Strateški cilj Srbije je članstvo u EU

Pravda je spora ali dostižna. I mada je prošlo čak šest godina od osnivanja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova sa sedištem u Hagu, konačno počinje i prvo suđenje. Na optuženičku klupu suda specijalizovanog za istragu i procesuiranje zločine Oslobodilačke vojske Kosova  tzv. OVK – seda Saljih Mustafa, okrivljen za ratne zločine nad civilnim stanovništvom. Prvo ročište zakazano je za 15. septembra.

Mustafa se tereti za pojedinačnu odgovornost po četiri tačke optužnice ratnog zločina: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo civilnog stanovništva, nad najmanje šest osoba. Ovi stravični zločini desili su se u Zlašu na Kosovu, mestu koje je pripadnicima OVK poslužio kao zatvor od 1. aprila do 19. aprila 1999. godine. Ono što se ističe je da su žrtve u ovom slučaju bili Albanci nelojalni OVK.

PROČITAJTE JOŠ: SELAKOVIĆ: Francuska je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije

U optužnici protiv Mustafe se kaže da zatočenici nisu imali dovoljno hrane i vode, adekvatne sanitarne i higijenske uslove, uslove za spavanje, smeštaj i zdravstvenu negu, te da su bili izloženi „premlaćivanju, paljenju kože i elektrošokovima“.

Prema optužnici, oni su bili i psihički mučeni, uključujući „pretnje smrću i nanošenje teških telesnih povreda, strah, ponižavanje, diskriminaciju na političkoj osnovi, zastrašivanje, maltretiranje, saslušavanje i prisilne ili iznuđene izjave i priznanja”.

Mustafa se 28.oktobra prošle godine izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Tužilaštvo za uvodne reči na raspolaganju ima tri sata, a zastupnik žrtava sat i po. Odbrana će uvodnu reč izneti tek u narednoj fazi postupka. Za ispitivanje svedoka i izvođenje dokaza Specijalizovano tužilaštvo ima 87 sati, dok je za unakrsno ispitivanje odbrana dobila polovinu vremena tužilaštva, a zastupnik žrtava četvrtinu.

Prema najavi tužilaštvo će pozvati 16 svedoka, među kojima je pet onih na čije iskaze će se oslanjati tokom suđenja. Samo jedan svedok neće da svedočiti uživo, već video vezom, a čak 12 njih je zatražilo da svedoči pod zaštitnim merama. Pitanje je da li je ovo i konačan broj svedoka tužilaštvo jer nije isključeno da će kroz preostale istražne radnje koje su još u toku, biti predloženi i neki novi.

Za sada, pred nama je zakazano prvih 15 ročišta, do 14. oktobra.

Sa druge strane, Mustafinu odbranu predvodi advokat Julius von Bone iz Roterdama, koji je najavio i istražne radnje odbrane – svedoke i materijale relevantni za predmet, koji će biti korišćeni kao dokaz. U medijima je pisalo da će ključna taktika odbrane uglavnom biti „alibi“, a sudeći po dosadašnjim Mustafinim izlaganjima Hagu, jasno je da će borbu OVK predstaviti kao “poštenu, neizbežnu i neophodnu”.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter