Izvor: Index.hr
27.05.2020 u 16:51
0

AFERA POGREŠNI RESPIRATORI POTRESA BIH: Stigao još jedan kontigent bespotrebne medicinske opreme

Vlastima Bosne i Hercegovine danas je isporučena donacija medicinske opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u kojoj je uz testove za koronavirus te zaštitnu opremu i 40 respiratora namenjenih bolnicama.

Pošiljka s oko 20 tona pomoći u Sarajevo je dopremljena posebnim letom divovskog transportnog Boeinga 747 i dar je vladajuće porodice šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma.

Pošiljku je na aerodromu preuzela ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković koja je najavila kako će biti ravnomerno podeljena na oba entiteta i distrikt Brčko.

PROČITAJTE I OVO

MESEC DANA PRATILI ZVICERA, ISPALILI PET HITACA Otkriveno sve o napadu na vođu kavčana (VIDEO)

EKSKLUZIVNI SNIMCI Još novih detalja o ubistvu vođe kavačkog klana u Ukrajini! (VIDEO)

CG PARLEMENT: „Ljubav“ prema državi košta 20 evra! 15 za gorivo i pet za točeno pivo! Logično je da se posle pobiju! (VIDEO)

PRESEK KORONA VIRUSA U SRBIJI Jedna osoba preminula, 48 novozaraženih

„Svaka pomoć, i najmanja i najveća, koja dolazi u BiH biva prosleđena svima“, kazala je Turković izražavajući zahvalnost države na donaciji koja uključuje i 100.000 testova na koronavirus.

Ali izgleda da je deo pomoći, tačnije respiratori, nešto oko čega će se u BiH još voditi rasprave. Lokalni su mediji preneli kako su respiratori što ih je poklonio UAE kineske proizvodnje i identični su onima koje je ranije kupila Civilna zaštita Federacije BiH a ispostavilo se kako su neupotrebljivi na bolničkim odeljenjima intezivne nege.

Bez ikakve pompe i bez prisustva bilo kojeg predstavnika vlasti u Sarajevo je u sredu stigao i avion s 20 takvih ranije kupljenih respiratora iz Kine, dip kontingenta od ukupno 100 takvih mašina za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli.

Kupovina kineskih respiratora pretvorila se u aferu jer se ispostavilo kako su za 5,3 miliona eura iz budžeta Federacije BiH nabavljene mašine koje bolnicama ne trebaju, nemaju ovlaštene servisere niti osobe koje bi ih trebali staviti u pogon.

Osamdeset respiratora koji su dopremljeni u aprilu nakon što ih je nabavila firma „Srebrena malina“ registrovana za uzgoj i preradu voće i povrća i dalje stoje neraspakovani u skladištu uprave Civilne zaštite a takva sudbina čeka i preostalih dvadeset respiratora dopremljenih u sredu.

OVO MORATE ZNATI

ČEDA OŠTRO DEMANTUJE OPTUŽBE DA JE SARAĐIVAO SA MAFIJOM: „Nisam umešan u Đinđićev atentat, to su besmislice“! (VIDEO)

GRAĐANI OD 30. MAJA MOGU DA SE KREĆU BEZ MASKE: Konačno prava sloboda! (FOTO)

EKSKLUZIVNO U SREDU OD 22 ČASA! NIKADA ISPRIČANA ŽIVOTNA PRIČA IVICE DAČIĆA U „GLAMUR SPECIJALU“! (VIDEO)

Tužilaštvo BiH je zbog toga otvorilo istragu, a zbog skandala je suspendovan direktor Civilne zaštite Fahrudin Solak koji je s vlasnikom „Srebrene maline“ Fikretom Hodžićem sklopio ugovor o kupovini respiratora.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter