Izvor: JUTARNJU.HR
17.03.2024 u 17:20
0

BURA U HRVATSKOJ SE NE STIŠAVA: Promena u SDP-ovoj koaliciji, Vladimir Šeks preti

Reakcije na potez predsednika Zorana Milanovića, koji se u petak nenajavljeno pojavio u pres-službi SDP-a da najavi da na parlamentarne izbore izlazi kao prvi na listi u I. izbornoj jedinici SDP-ove koalicije i njen premijerski kandidat , NE jenjavaju.

MILANOVIĆ NE ODUSTAJE OD NAMERE: Neću dati ostavku na mesto predsednika Republike

Jedan broj profesora ustavnog prava i drugih pravnih stručnjaka okvalifikovao je taj potez kao neustavan. Iako Ustav izričito ne zabranjuje predsedniku da se kandiduje na parlamentarnim izborima, kažu da nespojivost uloge predsednika sa kandidovanjem na listi na parlamentarnim izborima proizilazi iz drugih odredbi Ustava. Ustavni sud, koji je odluku o Milanovićevom izlasku na izbore najavio za ponedeljak, doneće konačnu presudu o svemu. Ustavne sudije sastaće se sutra u 11 časova, a nakon sastanka trebalo bi da saopšte odluku.

Predsednik SDP-a Peđa Grbin, koji je juče sa Milanovićem održao govor u SDP-u, najavio je da će poštovati odluku Ustavnog suda, ali i potvrdio da SDP ima i alternativne planove za Milanovića u slučaju da Ustavni Sud zaključuje da on ne može biti na izbornoj listi.

U javnosti se sve više govori o rezervnoj opciji, koja je možda i najizglednija ako ustavne sudije odluče protiv Milanovićevog izlaska na parlamentarne izbore – da Milanović uopšte ne bude na listi koalicije SDP, već da koalicija, ako osvoji većinu, predložiće ga za kandidata nove vlade kao nestranačku ličnost, za šta ne postoje ustavne prepreke. Tek tada bi Milanović morao da podnese ostavku na mesto predsednika.

U toj varijanti, koalicija SDP bi nastavila da komunicira Milanovića kao svog premijerskog kandidata, iako on formalno ne bi bio na njihovoj izbornoj listi.

VLADIMIR Šeks, predsednik Nacionalnog odbora Zajednice osnivača HDZ-a dr.

On je rekao da ga Milanovićeva odluka nije iznenadila.

„Verovatno još nismo iscrpili ceo repertoar njegovih čuda. On se ponaša kao dvorski ludak Čarli Čaplin, priča o grčkoj tragediji, Hrvatskoj kao tragediji, a on je predsednik koji oživljava tragikomediju“, rekao je Šeks novinarima

Šalu na stranu, dodao je, radi se o perfidnom i grubom napadu na ustavni poredak Republike Hrvatske. Dok je (Milanović) predsjednik Republike, naglasio je Šeks, ne može se baviti bilo kakvom partijskom politikom, a posebno ne može na izbore za Hrvatski sabor ići pod maskom nestranačkog kandidata, već partijski. lista SDP-a ili bilo koje druge stranke.

„Duboko sam uveren da će Ustavni sud dati ocenu da je njegovo ponašanje neustavno i da ne može, dok je predsednik Republike, da bude na listi jedne stranke za parlamentarne izbore. Ako Milanović ne poštuje i prihvati ovo, vjerujem da će DIK poništiti listu u prvoj izbornoj jedinici i da će to nanijeti ogromnu štetu SDP-u jer će njihova lista za prvu izbornu jedinicu propasti.Dok je on predsjednik Republike ne može biti kandidat na bilo kojoj listi. On prvo mora da podnese ostavku. Bez liste, sa listom ili bez osobe ne može da bude kandidat dok je predsednik države“, rekao je Vladimir Šeks.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter