Izvor: Tanjug
20.10.2023 u 10:04
0

CRNOGORSKI MINISTAR FINANSIJA PORUČIO: „Osim političkih nema drugih razloga za odlaganje popisa“

 Crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović izjavio je danas da, osim političkih, nema drugih razloga za odlaganje popisa stanovništva, koji je zakazan od 1. do 15. novembra.

Damjanović je rekao da su Monstat i Vlada ponudili opoziciji sve što je bilo odobreno i opoziciji 2011. čak i više, ali je, dodaje, Demokratska partija socijalista donela jednostranu odluku o bojkotu popisa.

Da priča o političkoj stabilnosti ne stoji, kaže Damjanović, pokazatelji su tri izborna ciklusa održana u kratkom periodu bez ikakvih tenzija kao i pregovori o novoj Vladi.

Popis u Crnoj Gori kasni dve godine, a Damjanović podseća da se na tom procesu počelo raditi još u novembru prošle godine.

Odluku DPS da bojkotuje popis donetu 20 dana uoči početka ovog procesa, Damjanović tumači političkom.

„Osim političkih ne postoji nijedan drugi, stručni ili tehnički razlog da se popis odloži i ključno pitanje šta bi se postiglo odlaganjem popisa za šest ili sedam meseci, kako bi to politička situacija bila bolja. Zašto bi se bojkotovalo davanje podataka bez kojih ne možemo kreirati nijednu razvojnu strategiju u zemlji“, naveo je Damjanović.

ABAZOVIĆ OŠTRO OSUDIO BOJKOT: „Popis će biti održan, ne zanima nas šta misle sa drugih adresa“

Dodao je da je Monstat dobio 16. oktobra od misije pri EU izveštaj u kojem suštinski kažu da popis može da bude sproveden uz, kako kaže ozbiljne preporuke o jačanju svesti građana o značaju popisa i jačanju poveranja institucija.

„I nakon toga imamo bojkot jedne statističke aktivnosti. Ima i onih koji misle da je to prebrojavanje po verskoj, nacionalnoj pripadnosti, ali njih će biti i za šest meseci ako se odloži popis, i ako se ta dva tri sporna pitanja sklone biće onih koji će postaviti pitanje zašto je to urađeno. Bojkot se nije desio ni 2003. i 2011. kada smo bili u mnogo komplikovanijim političkim prilikama i tada smo uspevali da nađemo kompromis“, rekako je Damjanović.

Ističe da su na popis dobrodošli svi i, kako kaže, sve što traže vlast je spremna da im da.

Tamo gde bude bojkota, podaci će se popunjavati iz postojećih registra, od prebivališta, preko registra državljanstva i drugih, dodao je.

Što se tiče kritika da će popisivači biti pod uticajem nekih političkih stranaka Damjanović ističe da su u najvećem broju to studenti i da Monstat upotpunosti nadzire taj proces.

Damjanović ne spori da određenih uticaja ima, ali, ako se, kaže, budelo čekalo da Crna Gora bude na nivou nekih razvijenih zemalja popu Estonije, Islanda, popisa nikada neće biti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter