Izvor: Tanjug
03.06.2022 u 16:41
0

ĐUKANOVIĆ PROTIV „OTVORENOG BALKANA“ Predsednik Crne Gore rekao je da saradnja koja počiva na bilo kojim drugim osnovama, nije zamena za Berlinski proces!

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović izjavio je u Bratislavi, na bezbednosnom forumu GLOBSEC, da su mišljenja u Crnoj Gori podeljena po pitanju regionalne inicijative Otvoreni Balkan i dodao da je dobro to što ne postoji razlika između vlade, predsednika i parlamenta o strateškom cilju – svi, kazao je želimo da Crna Gora što pre bude članica EU.

Ðukanović tvrdi da Otvoreni Balkan ne počiva na evropskim vrednostima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Čuo sam predsednika Srbije Aleksandra Vučića da imaju odličnu saradnju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, ali da postoji problem kad se dođe do granice Hrvatske ili EU. To jeste problem, jer Otvoreni Balkan ne počiva na evropskim vrednostima već na regionalnoj saradnji“, kazao je Ðukanović.

Zato je, kaže, logično da ćemo umesto saradnje koja počiva na bilo kojim drugim osnovama izabrati Berlinski proces.

„Umesto da gomilamo inicijative, zašto ne iskoristimo mogućnosti Berlinskog procesa. Mislim da je Otvoreni Balkan nastao kad su neki lideri razočarani efektivnošću procesom proširenja stvorili paralelnu inicijativu koja je rezervni položaj za zemlje regiona koje po njihovom mišljenju neće imati evropsku perspektivu. To je naša razlika, mi mislimo da nam je mesto u EU“, rekao je Ðukanović.

Ðukanović je od početka protiv ove inicijative i samo jednom je prisustvovao sastanku članica Otvorenog Balkana.

Predstojećem sastanku inicijative u Ohridu prisustvo je najavio premijer Dritan Abazović, koji je rekao da nema ništa protiv da Crna Gora bude članica inicijative Otvorenog Balkana, ako se pokaže da je to dobro za zemlju.

EVROPSKA UNIJA NEZADOVOLJNA Lajčak otkrio da Crna Gora dve godine nije napredovala na evropskom putu!

Upitan da li misli da će biti predsednik kada Crna Gora bude spremna za ulazak u EU i da li će se opet kandidovati za šefa države, Ðukanović je rekao da ne razmišlja o ličnoj budućnosti i da je bitno ono što sa vladom na dnevnoj bazi radi na deblokiranju pregovaračkog procesa.

Istakao je da veruje da će Crna Gora moći 2024. da Evropskoj uniji kaže da je spremna, preneli su crnogorski mediji.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter