Izvor: RT.Balkan
25.09.2023 u 17:41
0

DODIK PORUČIO: „Referendum bio svojevrsni praznik demokratije i slobode“

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 25. septembar 2016. godine, dan kada su građani na referendumu izrazili svoju volju i opredeljenost da 9. januar slave kao Dan Republike, bio svojevrsni praznik demokratije i slobode.

Dodik je naglasio da će datum kada je održan referendum na kojem su građani odgovarali na pitanje:“Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske“, te njegova uloga i značaj za srpski narod ostati upisani zlatnim slovima u slavnoj istoriji Republike Srpske.

„POTOMAK FAŠISTA NAS DA UČI“: DODIK NE ŠTEDI ŠMITA! (VIDEO)

„Mnogi su pokušavali da nam ospore pravo održavanja referenduma, karakterišući ga raznim negativnim epitetima, tvrdeći da je organizovan s ciljem uzurpacije nadležnosti institucija BiH. Međutim, nikada ne smemo zaboraviti da je referendum sinonim za slobodu građana Republike Srpske i srpskog naroda u ostvarivanju prava u složenoj državnoj zajednici kakva je BiH“, naveo je Dodik.

On je podsetio da je održavanje referenduma bio odgovor i reakcija srpskog naroda na pravno i političko nasilje nad Republikom Srpskom, koje je kulminiralo donošenjem odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH.

Predsednik Srpske je naglasio da je referendum, uprkos osporavanjima upravo onih koji se stalno pozivaju na demokratiju, sproveden u skladu sa Ustavom BiH, praksama demokratskih država u Evropi i svetu, Ustavom Republike Srpske i Zakonom o referendumu.

„Na današnji dan pre sedam godina svedočili smo pobedi demokratije i pobedi srpskog naroda koji je većinskom voljom osujetio osporavanje ustavnopravnog položaja Republike Srpske i njenog prava koji joj pripada po Dejtonskom mirovnom sporazumu“, naglasio je Dodik za Srnu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter