Izvor: agencije
20.04.2024 u 20:33
1

EU UPUTILA OSUĐUJUĆU PORUKU: EU osudila negiranje genocida u Narodnoj skupštini RS i na mitingu u Banjaluci

Evropska unija osuđuje negiranje genocida u Srebrenici izrečeno tokom sednice Narodne skupštine Republike Srpske i mitinga "Srpska te zove" u četvrtak, 18. aprila, u Banjaluci

„U Evropi nema mesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida“ – ukazuje se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Delegacija EU je navela da genocid na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava, već je to istorijska činjenica, utvrđena u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

U saopštenju se kaže da su nesporna stradanja građana BIH svih nacionalnosti tokom rata 1992-1995. godine i da su polazna osnova za istinsko pomirenje empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava, za šta je potrebno da svi ulažu napore.

„Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je istorijski netačno, stvara dodatni bol i traumu porodica žrtava i otežava ključni zadatak: izgradnje mostova i pomirenja – piše u saopštenju.

Delegacija EU je sve političke lidere i ostale na vodećim pozicijama u BiH pozvala da pokažu pijetet prema žrtvama i založe se za pomirenje, da se suzdrže od „provokativne retorike ili poteza“ i da usmere pažnju na napredak BIH na „evropskom putu“ što je, kako su ocenili, željeni cilj velike većine građana.

Narodna skupština RS je u četvrtak usvojila ;predložene zaključke o Izveštaju „Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine“ koju je formirala Vlada RS. Po tom izveštaju u Srebrenici nije počinjen genocid.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EU UPUTILA OSUĐUJUĆU PORUKU: EU osudila negiranje genocida u Narodnoj skupštini RS i na mitingu u Banjaluci”

  1. Pa ovi ludaci iz EU i neznaju šta je genocid a našli da osuđuju nešto što se i nije desilo . Bitange belisvetske ,nemci su streljali sto srbaza jednog ubijenog nemačkog vojnika. Šta je onda to ako nije genocid? Izvodili su decu iz škole i ubijali i ta govna od EU priča o genocidu u srebrenici. Bože sačuvaj nas od ovih sotona!

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter