Izvor: BSC HAPPY/TELEGRAF
01.12.2023 u 13:15
0

HRVATE KOSI VELIKI KAŠALJ: Ovako nije bilo od 1980. godine

Veliki kašalj se sve više širi Hrvatskom, iako se mislilo da je ta bolest iskorenjena zahvaljujući vakcini.

U Hrvatskoj je ukupno zabeleženo 1.230 obolelih, rekao je epidemiolog Bernard Kaić. Tako puno obolelih, kaže, nije bilo u zadnjih četrdesetak godina.

Zabrinjavajuće je to što tako veliki broj obolelih povećava šansu da se zarazi novorođenče ili dojenče koje još nije vakcinisano jer za njih bolest može biti teška, pa čak i smrtonosna – rekao je Kaić.

Pojasnio je kako je najviše zaraženih u starosnoj dobi od 10 do 14 godina.

U toj starosnoj dobi komplikacije su retke pa veliki kašalj nije tako opasan, kaže Tatjana Petričević Vidović, šef Službe za školsku i adolescentnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

RADOVAN DAMJANOVIĆ O HRVATIMA I ŠAHU: „Jedino tako mogu da vide kralja“ (VIDEO)

Bolest ima tri stadijuma. U početnom stadijumu su opšti simptomi – povišena temperatura, šmrcanje. U drugom se javlja naporan iscrpljujuć kašalj, često se javlja tokom noći sa snažnim udahom – hripom i može biti propraćen povraćanjem. Zatim sledi treći stadijum, stadijum oporavka koji može trajati nedeljama, pa i mesecima – pojasnila je Petričević Vidović.

Bivši šef Klinike za infektologiju KBC-a Split, Ivo Ivić je pojasnio kako širenje velikog kašlja i nije neočekivano i istakao je da je svemu doprinela i izolacija tokom pandemije koronavirusa.

Nakupila se populacija mladih i dece koji se nisu zarazili jer su nosili maske i bili kod kuće i kad smo se otvorili krenulo je širenje. To je prvi razlog. Drugi razlog je nevakcinacija ili loša procepljenost koja nas čini osetljivijima – rekao je Ivić i dodao da mnogi problem ignorišu i omalovažavaju, kada je reč o vakcinama.

Kaić kaže da su pali obuhvati vakcine u razdoblju od 2000. do 2010. godine.

Najbolji obuhvati su u prvoj godini života, dok su kasnije niži – rekao je Kaić i dodao da su najveći obuhvati u Vukovarsko-srijemskoj i Međimurskoj županiji, dok su najniži u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Jedan deo roditelja odluči odjednom da više neće da vakciniše decu iz nekih njima znanih razloga. Mi se moramo prilagoditi i promeniti svoj stav. Lekar se više ne doživljava kao pre kao neprikosnoveni autoritet, mi se moramo približiti tim neodlučnim i nezabrinutim roditeljima – rekla je Petričević. Vidović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter