Izvor: BSC HAPPY/KURIR
07.12.2023 u 22:32
0

MRAČNA PROŠLOST VANJINOG UBICE: Širio teorije zavere, bio vlasnik kontroverznih medija, osnovao stranku

Ljupčo Palevski, Palčo u centar regionalne pažnje dospeo je kao osumnjičeni za ubistvo tinejdžerke Vanje Đorčevske (14) i frizera Pančea Žežovskog. Javnosti u Severnoj Makedoniji poznat je još od devedesetih godina prošlog veka. Njegov policijski dosije sadrži nekoliko privođenja, uglavnog bez ikakvih sankcija. Njegov javni dosije krije kriminalnu prošlost i sadašnjost, kontroverznu upliv u politiku i pitanje – zašto ga niko nije zaustavio?

Palevski je uhapšen u Turskoj po međunarodnoj poternici koju je izdala Severna Makedonija. Osumnjičen je za otmice, a onda i ubistva Vanje i Pančea Žežovskog. Sada je u toku proces njegove ekstradicije matičnoj zemlji, u kojoj ga odmah očekuje privor koji mu je određen u odsustvu.

Do tada Palevski će biti u ekstradicionom pritvoru u Turskoj. Osnovno javno tužilažtvo Severne Makedonije je spremilo dokumenta za ekstradiciju, u kojima se navodi da je osumnjičen za dva krivična dela – otmicu ,kao i dva ubistva na svirep način.

Kontroverzna ličnost

O njemu se već danima piše u regionalnim medijima, u kontekstu kriminalne prošlosti. Prema rečima Kristijana Landova, novinara iz Severne Makedonije, uspon Palevskog počinje devedesetih godina prošlog veka. Tada je osnovao sada nepostojeću firmu „Palevski UPA Enterprise“, koja je izgradila mnoge zgrade.

„Palevski je devedestih godina bio privrednik i političar, da bi kasnije ušao u sve mutnije poslove i približio se sumnjivim licima. Građani Severne Makedonije pretežno ne podržavaju politiku Palevskog i njegovu partiju, jer se direktno protive napretku države ka NATO i Evropskoj uniji. Ono što se se uglavnom manifestovalo ovih dana nije strah, već bes i zgrađavanje zbog užasnog zločina. On je imao samo mali broj ljudi koji ga podržavaju, krajnje desno orijentisanih, ali ne i široku podršku građana“, kaže Landov.

MONSTRUOZNI PLANOVI: Vanjine ubice imale spiskove za likvidacije, otmice, zastrašivanja i iznudu novca?!

Ono što je posebno šokiralo građane Severne Makedonije, navodi novinar, jeste ponašanje Palevskog nakon dvostrukog ubustva.

„On je u danima nakon ubistva Vanje, za koje je on prvoosumnjičeni, puštao uživo prenose na Jutjubu i Fejsbuku i govorio o političkim temama kako bi prikupio partijske glasove. Javnost traži zabranu negove stranke koja je desničarsko proruski orijantisana, ali to treba da reši nadležan sud“, ističe novinar.

Palevski je poslednjih godina javnosti poznat po svojim opskurnim političkim pokretima, Jutjub podcastima u kojima širi teorije zavere, krajnje desničarske stavove i nacionalističke poruke.

Politika, mediji, kriminal

Nakon izleta u drugim političkim opcijama, osnovao je svoju stranku „Desna“, postao vlasnik u najmanju ruku kontroverznih medija i „čovek iz podzemlja“.

„Palevski je kontroverzna ličnost, koja je upletena u mnoge kriminalne radnje. Ranije je bio poznati preduzimač, a i predsednik Gradskog komiteta partije SDSM. Onda nastaje artija ,“Desna“, koja je proruski orientisana. Sada, mnogi političari desne orientacije koji su se slikali i sarađivali sa njim brišu fotografije sa mreža i negiraju bilo kakvu komunikaciju sa njim. Ono što ostale osumnjičene za dvostruko ubistvo spaja sa Palevskim jeste politička partija „Desna“, čiji su članovi. Sam Palevski u jednom od videa opisuje rat u Ukrajini, koristeći moskovsku terminologiju, kao specijalnu vojnu operaciju“, kaže Landov.

Ranija hapšenja

Koliko je zasad poznato, Palevski je više puta privođen, a jednom i u Beogradu. On je 2017. godine saslušan jer se njegovo ime dovodi u vezu sa presretnutim razgovorima, odnosno privatnim razgovorima koji su objavljeni na kanalu Jutjub pod korisničkim imenom „Nikola Tesla”. Radilo se o privatnim razgovorima političara i novinara.

Palčo je bio osumnjičen i u jednom od predistražnih radnji „Nikola Tesla“, zbog čega mu je izvršen pretres kuće. On je 2020. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je hteo da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane poternice iz Hrvatske iz 2015. godine, zbog duga njegove firme u Hrvatskoj.

On je izručen Zagrebu, a ceo slučaj je predat Opštinskom sudu u Zadru. Palčo je uhapšen i u junu 2020. zbog nepoštovanja mere samoizolacije. Palevski se tada vratio iz inostranstva, ali ga je policija, umesto da sedi u svojoj kući, zatekla u kafiću u centru Skoplja i pritvorila u PS Centar.

Palevski je takođe uhvaćen sa oružjem bez dozvole u ​​maju ove godine kod tunela Demir Kapija-Javorica. Prema informacijama do kojih su došli makedonski mediji, Palevski je uhvaćen zajedno sa još tri osobe u potrazi za zlatom i pokušao je da se reši pištolja za koji nije imao dozvolu.

Ostali osumnjičeni za ubistvo Vanje i Žežovskog su njegovi partijski saradnici sa kojima je neretko objavljivao fotografije. Priveden je, takođe, Vanjin otac Aleksandar zbog sumnje da je otmičarima odao lokaciju ćerke.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter