Izvor: Kurir
25.04.2024 u 17:03
0

NAJSTRAŠNIJE MALTRETIRALI PRITVORENA LICA: Šamarali, udarali nogama, koristili strujne udare ogrlicom za pse…

Izveštaj Komiteta Saveta Evrope za prevenciju torture (CAT) naglašava da je njihova delegacija tokom posete Crnoj Gori čula za značajan broj navoda o ozbiljnom fizičkom maltretiranju pritvorenih lica od strane policijskih službenika.

Komitet je danas objavio redovni godišnji izveštaj, koji pokriva period za 2023. godinu.

Navodi se, u delu o Crnoj Gori, da ovi navodi uključuju optužbe protiv službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, specijalnih jedinica, kriminalističke policije i inspektora iz raznih policijskih stanica koje se nalaze u nekoliko delova zemlje.

„Optužbe su uključivale šamare, udarce i udarce nogama u glavu, stomak, grudi i ruke i udarace po tabanima, hvatanje i stiskanje genitalija osumnjičenih, strujne udare ogrlicom za pse, gušenje stavljanjem plastične kese preko glave osumnjičenog, prijetnje pištoljem, prijetnje silovanjem i skidanjem osumnjičenih, vezivanje za stolicu i polivanje hladnom vodom. Pored toga, delegacija je takođe čula za prijetnje upućene deci ili drugim članovima porodice osumnjičenih da bi se izvršilo pritisak na njih da daju priznanje ili da saopšte određene informacije. Po mišljenju Komiteta, ove navodne radnje mogu predstavljati mučenje“, navodi se u izveštaju Komiteta.

Većina mučenja se dogodila u toku predistražne faze

Većina navodnih mučenja i/ili maltretiranja dogodila se tokom predistražne faze krivičnog postupka, očigledno u svrhu izvlačenja informacija ili priznanja, podvlači se.

„U mnogim (ali nikako u svim) slučajevima, ovi navodi su se odnosili na osobe koje su bile pozvane u prostorije policije da daju početnu izjavu ili informaciju, ali koje još nisu formalno označene kao osumnjičene. Pozvani su na „informativni razgovor” sa policijom. Zaštitne mere koje okružuju takve razgovore moraju biti ojačane. CPT je dao niz preporuka za rešavanje ovog fenomena i pozvao ministra unutrašnjih poslova, direktora policije i regionalne policijske direktore da aktivno promovišu promenu kulture u redovima agencija za sprovođenje zakona. Nadalje, policajce treba ohrabriti da prijave sve slučajeve nasilja od strane kolega putem jasnih linija za prijavu posebnom organu izvan dotične policijske jedinice. Takođe, trebalo bi uspostaviti snažan pravni okvir za zaštitu pojedinaca koji otkrivaju informacije o zlostavljanju i drugim zloupotrebama. Pored toga, CPT je naglasio da je od suštinskog značaja da se preduzmu efikasne istrage o navodima o zlostavljanju kako bi se pokazalo da će krivična dela policije biti kažnjena. Izveštaj navodi, u nizu preporuka, mere za poboljšanje mehanizama odgovornosti i nadzora i adekvatnosti sankcija“, navodi se u izveštaju.

U fokusu je bila i situacija u kojoj su pritvorena lica u Crnoj Gori.

USTAVNI SUD USVOJIO ŽALBU: Miloš Medenica neosnovano u pritvoru

„U tom kontekstu, CPT je utvrdio da su lica pritvorena u Istražnom zatvoru Spuž i istražnom odeljenju KPZ Bijelo Polje držana duže vreme u lošim uslovima i svrsishodnog režima. Situacija je pogoršana činjenicom da su pritvorenici zatvoreni u svojim ćelijama po 23 sata dnevno mesecima (pa čak i godinama) uzastopno, sa brojnim sudskim ograničenjima tokom pretpretresnog perioda. Kumulativni efekti od ove situacija za lica koja se nalaze u pritvoru, posebno u Istražnom zatvoru Spuž, zajedno sa smanjenom učestalošću kontakta sa spoljnim svetom mogu, po mišljenju Komiteta, predstavljati nehumano i ponižavajuće postupanje. Crnogorske vlasti treba da osmisle i sprovedu sveobuhvatan režim aktivnosti van ćelija za pritvorenike, između ostalih mera za popravljanje situacije“, piše u izveštaju CPT.

Crnogorske vlasti se pozivaju na različite mere

U svom odgovoru, kako se tvrdi, crnogorske vlasti se pozivaju na različite mere, uključujući tekuće istrage i osuđujuće presude nekim policajcima u vezi sa konkretnim slučajevima koje je istakao CPT.

„Dalje, upućuju na programe obuke za policijske službenike i primećuju povećanu upotrebu video kamera koje nose na telu policijski službenici i poboljšana sredstva za identifikaciju policajaca i opreme koju koriste tokom intervencija. Takođe, navode mere koje su u toku za jačanje zaštitnih mehanizama protiv zlostavljanja. Osim toga, odgovor se odnosi na poboljšanja materijalnih uslova posećenih zatvora i dalje planove za izgradnju novog „Zatvora Mojkovac“. Izveštaj i odgovor objavljeni su u junu 2023. godine“, navedeno je u izveštaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter