Izvor: Kurir
03.10.2023 u 19:16
0

NAŠAO JE LJUBAV SVOG ŽIVOTA: Ovaj crnogorski gorštak se oženio ALBANKOM

U selu Dubočka, u Banjanima, u vrletima Crne Gore živi gorštak Ilija koji se seća kako je nekad u selu samo u tri kuće bila 21 devojka.

A sad? Sad je sve drugačije pa se tako i on posle samovanja odlučio da prekrati duge zimske noći i u selo dovede nevestu iz Albanije.

Bila je to Hana, sada gazdarica domaćinstva, koja je u planinsko selo Dubočka došla pre više od decenije. Seća se, kaže, kako su joj prva dva meseca bila baš teška jer nije znala jezik a prvo što je naučila jeste reč „neću“ i psovka, i to od devera.

Miljanići, koji su vekovima svoji na svome u Dubočki, bave se stočarstvom, teškim i napornim, ali poslom koji ne bi menjali ni za jedan drugi.

Pre nepune tri godine, kada im je RTV Nikšić došla u posetu i ovo snimila, imali su, ponosno kažu, stado od 180 ovaca i 20 goveda. Vredno rade i dobro im ide, a za pojedine proizvode kažu da ne mogu da naprave koliko mogu da prodaju.

Prave punomasni sir, tvrdi sir i čuveno maslo iz tih krajeva koje im je u vreme korone bilo jako traženo. To je njihov najtraženiji proizvod i kažu da ne mogu da postignu koliko bi mogli da prodaju, a prodaju ga u teglama.

Domaćin Ilija objasnio je kako se pravi po starinski ali i na malo moderniji način, kako oni sad to rade, jer je tražnja velika, a pakuju ga u tegle.

Vredni gorštak i njegova planinka kažu da su ga prodavali po 15 a neretko i po 20 evra, koliko su ljudi pitali da kupe.

Ilija veli i da voli svoje selo i svoj kraj i da kad bi opet mogao da bira nikad iz njega ne bi otišao, kao što i nije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter