Izvor: NOVOSTI
23.02.2024 u 17:51
0

OSUĐEN PRE PRESUDE! RATKO MLADIĆ JE U STANJU PRED ŠLOG A HAG TO NAMERNO IGNORIŠE: Zabrinjavajuće informacije o stanju Ratka Mladića

General Ratko Mladić boluje od nekoliko teških bolesti. Uzima mnogo lekova svakodnevno i za čoveka koji je već imao dva moždana udara, postoji veliki rizik od novog moždanog udara. Ovo je prvi utisak tima lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, koji je u četvrtak završio dvodnevne preglede komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu.

Kako bi se što bolje upoznao sa bolestima koje ima general Mladić, tim doktora iz Srpske je u četvrak stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji sa generalom Mladićem provodi svakodnevno vreme u pritvorskoj jedinici, i koji je lekarima preneo značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.

– Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti generala Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što će doprineti našem generalnom nalazu, odnosno konzilijarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu – rekao je generalni direktor UKC Vlado Đajić, nakon što su završili preglede.

On kaže da kod generala Mladića dominiraju srčane i neurološke tegobe.

– Odradili smo kompletan i moram da kažem kompleksan pregled, jer general boluje od više bolesti. On nam je rekao da mu je drago što smo došli i da može konačno na srpskom jeziku objasniti detaljnije kakve tegobe ima. Uvek je problem sa holandskim lekarima u prevođenju i on nije mogao detaljno da iznese svoje tegobe koje ima pre svega zbog dva moždana udara – pojasnio je dr Đajić.

On ističe da su generalu Mladiću dali i usmeno savete oko određenih terapija.

– Nakon sastanka sa Župljaninom smo dobili bolju sliku stanja generala Mladića. Uzeli smo podatke od Župljanina kakve su mogućnosti generala Mladića u obavljanju svakodnevnih aktivnosti samostalnog hranjenja, kupanja, presvlačenja, što će doprineti našem mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu šta predlažemo dalje za tretman generala – rekao je Đajić.

Prema rečima dr Đajića, generalu Mladiću je posebno bilo drago što su ga posetili doktori iz Srpske. Načelnik Klinike za neurologiju UKC RS Siniša Miljković kaže da je general Mladić kompleksan pacijent zbog dva moždana udara kao i da uzima veliki broj lekova.

 

IZVUČENO TELO: Iz reke BOSNE, IDENTITET nije poznat

– Obratili smo pažnju i na usklađenost tih lekova, kao i na sekundarnu prevenciju jer kod ljudi koji su imali dva moždana udara postoji veliki rizik za novi moždani udar – pojasnio je Miljković.

Sudski psihijatar Milan Stojaković kaže da su generalu radili međunarodne testove prevedene na srpski jezik i kroz te testove će napraviti određenu analizu njegovog psihičkog stanja.

– Kroz dva dana pregleda koje smo uradili i testove koje smo uradili videćemo kakve su posledice ostavljene nakon moždanih udara na generalovo mentalno zdravlje – kaže Stojanović.

S obzirom na to da je zdravstveno stanje osuđenika poverljivo, lekari koji su posetili generala će sačiniti detaljan izveštaj, koji će osim Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove dostaviti i porodici i advokatima generala

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter