Izvor: sputnik
23.02.2024 u 19:08
1

EKSKLUZIVNO! DODIK OTKRIVA DETALJE RAZGOVORA SA PUTINOM: Trajalo skoro sat vremena

Razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom je bio jedan od uspešnijih razgovora koje smo do sad imali, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dodao je da je sa Putinom razgovarao skoro sat vremena.

„Primljeni smo sa puno uvažavanja i dobili smo priliku da pričamo o stanju u Srpskoj i BiH“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Belorusije, gde je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj poseti.
Naveo je da je pozitivan odnos Putina prema Srpskoj pokazan i ovaj put.
„Došao sam do zaključka da Rusija brani Dejtonski sporazum od Amerike“, rekao je Dodik.

„Nastavljamo da sarađujemo, na svim poljima. Rusija je spremna da nastavi sa isporukama, pre svega gasa. Imaćemo i neke određene nove okvire saradnje, koji će biti poznati kroz vreme koje dolazi. Putin je posvećen očuvanju stabilnosti i mira, kako ovde, tako i u regionu“, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je jedna od tema bila i činjenica da u BiH postoji neizabrani stranac.
„Putin je to već znao, te je rečeno da je to nedopustiva praksa“, rekao je Dodik.
Naglasio je da Rusija veoma ceni što ne dozvoljavamo uvođenje sankcija Rusiji.
„Rekli smo da ne želimo naše članstvo u NATO i to nije stvar Putina, to je naša stvar. Jer mi ne vidimo benefite koje bi mogli da dobijemo od toga. Ohrabrili smo i Putina da njihove kompanije nastave sa radom i investiranjem. Mnogi žele da sakriju da je Rusija najveći investitor u BiH u prošloj godini“, rekao je Dodik.
Podsetio je da se sastao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, njihovim premijerom, kao i ministrima poljoprivrede i obrazovanja.
„Belorusija ima izuzetno razvijenu industriju i uspeli smo da dogovorimo razne aranžmane bitne za Srpsku“, rekao je predsednik Srpske.
U Belorusiji, dodao je Dodik, imamo prijatelja.
„To je razvijena zemlja i nije omotana bodljikovom žicom kako to neki pokušavaju da predstave“, rekao je Dodik.
Predsednik Srpske je naglasio da je veoma važno što se Srpska pokazala kao važan sagovornik i ruskoj i beloruskoj strani.
Za naredni period Dodik je najavio niz poseta različitim zemljama, kako u regionu, tako i u svetu, te napomenuo da će u naredna četiri meseca dva puta posetiti Rusku Federaciju

„U aprilu ću učestvovati na bezbednosnoj konferenciji u Sankt Peterburgu, a u junu ću opet posetiti taj grad u kojem će biti održan Ekonomski forum, koji se godišnje održava pod pokroviteljstvom predsednika Rusije Vladimira Putina. Početkom sledeće sedmice idem u Crnu Goru, pa ću krajem te sedmice biti u Antaliji, na poziv prijatelja iz Turske“, rekao je Dodik.

Najavio je da će Srpska do kraja marta ugostiti i mađarskog premijera Viktora Orbana, a planiran je i susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik počastvovan Odlikovanjem koje mu je uručio Putin

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je počastvovan što mu je ruski predsednik Vladimir Putin uručio Odlikovanje „Aleksandr Nevski“, koje je drugo po značaju u Rusiji nakon odlikovanja „Heroj Rusije“.
„Veoma sam zadovoljan nekim stvarima o kojima u ovom trenutku ne mogu da govorim. Biće poznate za mesec dana“, naveo je Dodik.
Dodik je odlikovan za veliki doprinos razvijanju saradnje Rusije i BiH i jačanju partnerstva sa Republikom Srpskom.

Putin prihvatio da bude pokrovitelj naučno-tehnološkog parka u Srpskoj

Dodik je dodao da je u vezi sa izgradnjom naučno-tehnološkog parka, zamolio predsednika Rusije Vladimira Putina da bude pokrovitelj jednom takvom parku u Srpskoj, što je ruski predsednik prihvatio.
„To je za nas veoma važno, ostaje nam sada samo da dogovoramo detalje“, rekao je Dodik.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “EKSKLUZIVNO! DODIK OTKRIVA DETALJE RAZGOVORA SA PUTINOM: Trajalo skoro sat vremena”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter