Izvor: RTRS
15.10.2023 u 22:18
0

PRAVNA STRUKA JASNA: Moguća samo oslobađajuća presuda za Dodika i Lukića

U Sudu BiH sutra će biti prvi proces koji se vodi protiv nekih zvaničnika samo zbog toga što su obavljali svoju dužnost. Pravna struka jasna – razlog za pokretanje postupka nije u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, a iz same optužnice proizilazi i jedina pravno moguća presuda. Ona oslobađajuća.

Izjašnjavanjem o krivici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, počeće najapsurdniji proces u zemlji ionako prepunoj apsurda. Proces pokrenut zbog izvršavanja svojih zakonskih i Ustavnih obaveza i ovlašćenja. Ovlašćenja koja se nisu svidela nekom strancu, pa je odlučio da ih nezakonito menja. I zbog toga će posebno zanimljivo biti izjašnjavanje Dodika i Lukića na pitanje: „Da li razumeju opštužnicu?“, kaže advokat Miodrag Stojanović.

„IDEM DA BRANIM SRPSKU“: Dodik pred sutrašnje ročište poručio da je Sud u Sarajevu inkvizicija za Srbe!

– Ko može razumeti takvu optužnicu koju ne prihvatam. Sudi se po zakonu koji je nametnut, nametnut od strane visokog predstavnika koji nije visoki predstavnik, koga ne shvatam i ne doživljavam kao visokog predstavnika – rekao je Stojanović.

Sud BiH i krnji Ustavni sud BiH čije se odluke ne primenjuju u Republici Srpskoj ne poštuju Ustav, jer tzv. „Šmitov krivični zakon“ na osnovu kojeg se sudi Dodiku i Lukiću, nije saglasan Ustavu. Time, ukazuje pravnik Ognjen Tadić, direktno učestvuju u reviziji i potkopavanju dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pošto oni ne poštuju Ustav, suđenje koje počinje sutra neće biti suđenje samo predsjedniku Dodiku i direktoru Lukiću, nego će biti i suđenje i tim sudovima i samom Kristijanu Šmitu – izjavio je pravnik Ognjen Tadić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter