Izvor: TANJUG
29.02.2024 u 17:48
0

RASKOL U VLADAJUĆOJ STRANCI U CG: Šta se dešava i da li je na pomolu nova partija?

Sadašnji predsednik Crne Gore Jakov Milatović, nepune dve godine nakon što je sa Milojkom Spajićem osnovao Pokret Evropa sad (PES), istupio je iz njega podnoseći ostavku na sve funkcije u partiji. Usledili su isti potezi nekih visokih zvaničnika PES-a, ali su pojedini i isključeni. Analitičari ocenjuju da je ovo uvod u nastajanje novog političkog subjekta na crnogorskoj političkoj sceni.

U junu 2022. godine, njavljujući izlazak na lokalne izbore u Podgorici i još 13 opština 23. oktobra, Milatović i Spajić osnovali su Pokret Evropa sad. Na taj način bivši ministri finansija i ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića nastavili su saradnju, ostvarivši niz uspeha na izborima.

Milatović je početkom 2023, nakon što je zamenio Spajića kao kandidata PES-a na predsedničkim izborima, odneo pobedu i poslao u političku penziju višedecenijskog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Ovaj uspeh Milatovića, međutim, bio je praćen početkom sukoba sa Spajićem, koji se nastavio i kada je kasnije Spajić postao premijer.

Do konačnog razlaza došlo je 24. februara ove godine, kada je zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, na svom nalogu na društvenoj mreži Iks objavio da podnosi ostavku na sve funkcije u partiji.

Nakon njegovog odlaska partiju je napustilo više funkcionera, među kojima su član Glavnog odbora Ivan Lakić, predsednik Opštinskog odbora u Baru Miloš Pantović, član Glavnog odbora i Predsedništva i predsednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović, kao i članovi podgoričkog Odbora.

Uz to, Predsedništvo PES-a iz stranke je u nedelju isključilo ministra pravde Andreja Milovića, dok je Izvršni odbor istog dana raspustio podgorički i barski ogranak partije zbog navodnog kršenja Statuta. Prema pisanju Vijesti, u najavi je odlazak dela članstva iz PES-a i priklanjanje pojedinih odbora Milatoviću.

Prema rečima Marka Pejovića, programskog direktora Udruženja za odgovorni i održivi razvoj UZOR raskol u PES-u se nije dogodio naprasno i na iznenađenje.

„Naprotiv, očekivanja da će doći do raskola u partiji ili konkretnije konačnog razdvajanja lidera PES-a, traju još od kandidovanja predstavnika PES-a za predsedničke izbore kada se Milatović ogradio od činjenja Spajića, nakon otkrivanja da je Spajić prikrivao činjenicu da poseduje državljanstvo Srbije. Nakon toga se dogodio niz postupaka i odluka gde su mimoilaženja bila još vidljivija posebno prilikom formiranja nove 44. Vlade Crne Gore, a kulminacija se dogodila nakon vraćanja tri zakona od strane predsednika Milatovića na ponovno skupštinsko odlučivanje i prilikom izbora članova odbora za Elektroprivredu Crne Gore“, objašnjava Pejović.

Raskol u PES-u uvod u stvaranje novog političkog subjekta

Bivši predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je Milatovića i Spajića uveo u politički život, izjavio je da je razdvajanje Milatovića i Spajića uzbuna za ostale političke aktere.

On je, u objavi na društvenoj mreži Iks, napisao da je situacija takva da će Spajić i Milatović uživati kumulativnu podršku od blizu 60 odsto birača, i to, kako je naveo, na prvim narednim parlamentarnim izborima 2027. godine.

„Milojko je danas premijer i prva ličnost vladajuće većine, a Jakov predsednik države i možda budući lider nekog novog političkog subjekta. To znači da Milojko polako, ali sigurno, zauzima liberalniji deo biračkog tela, a Jakov vešto ulazi u konzervativniji deo. Dok Milojko spretno razbija biračku tvrđavu nekadašnjeg DPS-a, Jakov predstavlja veliku opasnost po glasačko telo Demokrata i ZBCG“, dodao je Krivokapić.

Sličnog stava je i Marko Pejović koji ističe da bi bilo veoma naivno očekivati da se Milatović odlučio na ovakav korak bez jasne strategije šta nakon toga.

„Stoga, verujem da će u narednom periodu doći do novog političkog subjekta na čelu sa Milatovićem koji ne mora obuhvatiti samo članstvo koje je napustilo PES-a, već i neke koji su prethodno napustili druge političke subjekte“, navodi on.

Ipak, on ističe da je potrebno sačekati u kom pravcu će se dalje razvijati situacija i kako će uticati na dva nivoa – centralni kroz skupštinski poslanički klub PES-a i lokalni kroz lokalne odbore i odborničke klubove.

„U ovom trenutku, postoji jedinstvenost poslaničkog kluba PES-a u Skupštini Crne Gore, dok na lokalnom nivou dolazi do podnošenje ostavki na sve funkcije u partiji u Podgorici, Danilovgradu i Baru koji se posmatraju kao delovi partije bliski predsedniku Milatoviću. Konačno, kako se budu ovi procesi odvijali na ova dva nivoa u doglednom periodu, onda će to biti najbolji pokazatelj kako će to uticati i na PES kao politički subjekt i na ukupnu političku situaciju u Crnoj Gori“, kaže Pejović.

Novi izbori ili Vlada u punom mandatu?

Uprkos „potresima“ u PES-u, Pejović navodi da se, kada je reč o ukupnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, teško može očekivati ponovna politička destabilizacija i nove političke neprilike.

„Čini se da premijer Spajić itekako dobro upravlja društveno-političkim procesima i da ostvarivanjem šire podrške i van partije i parlamentarne većine uspeva da realizuje svoje ciljeve, te da ako se tako nastavi teško da možemo očekivati ponovnu političku destabilizaciju i nove političke neprilike. Smatram da ako u narednom periodu isto deluje, pod uslovom da ostane jedinstven poslanički klub, vrlo je verovatno da bude predsednik Vlade u punom mandatu odnosno da ne dođe do izbora na centralnom nivou. U tom slučaju, bio bi u prilici da realizuje sva predizborna obećanja i zadrži ili unapredi podršku partiji“, kaže analitičar.

S druge strane, kako navodi, na lokalnom nivou utiče veći broj faktora posebno kada je reč o Podgorici.

„Pitanje je koji broj članova će napustiti lokalne odbore i koji deo odbornika će napustiti odborničke klubove PES-a, ali i da li može doći do prekompozicije vladajuće koalicije u korist trenutne vlasti ukoliko je pitanje većine upitno. Bez odgovora na ova pitanja, u ovom trenutku je teško proceniti da li može doći do novih izbora na lokalnom nivou, iako su potencijalno najizgledniji u Podgorici“, navodi Pejović.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter