Izvor: KURIR
25.04.2024 u 09:05
0

SLAVLJE U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Duplo više glasova kandidatkinji VMRO DPMNE u odnosu na dosadašnjeg šefa države, sledi DRUGI KRUG

U drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, dosadašnji predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, objavila je večeras Državna izborna komisija (DIK).

Siljanovska je u prvom krugu osvojila dvostruko više glasova od svog glavnog protivkandidata, od kojeg je poražena u drugom krugu prethodnih predsedničkih izbora 2019. godine.

Pristalice VMRO su proslavile njen dobar rezultat bakljadom u centru Skoplja i skupom pristalica stranke na čelu sa liderom Hristijanom Mickoskim.

Predsednik DIK Aleksandar Daštevski je, na konferenciji za novinare, ocenio da je prvi krug predsedničkih izbora prošao mirno i da su svi učesnici bili dostojanstveni u ponašanju i postupcima, kao i da nije bili nikavih provokacija.Daštevski je naveo da je na osnovu 89,97 obrađenih biračkih mesta Gordana Siljanovska Davkova osvojila 324.177 glasova ili 39,97 odsto, a da je Stevo Pendarovski dobio 161.393 glasa ili 19,9 odsto.

Prema podacima DIK, kandidat najveće albanske partije DUI i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani dobio je 110.903 glasova, odnsno 13,68 odsto, a kandidat albanske opozicije, gradonačelnik Gostivara, Arben Taravari 78.110 glasova ili 9,63 odsto.

Gradonačelnik skopske opštine Kaproš i lider partije Grom Stevčo Jakimovski dobio je 7.499 glasova (0,92 odsto), kandidatkinja „Levice“ Biljana Vankovska 35.949 glasova (4,43 odsto), a gradonačelnik Kumanova i lider partije „Znam“ Maksim Dimitrievski 70.996 glasova (8,75 odsto).

Prema podacima sa sajta DIK, Pendarovski je Siljanovsku Davkovu pre pet godina pobedio u drugom krugu izbora sa 435.656 osvojenih glasova (51,65 odsto) prema 377.346 (44,75 odsto).

Građani Severne Makedonije su u nedelju u prvom krugu sedmih predsedničkih izbora birali između sedam kandidata.

Drugi krug predsedničkih izbora biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

Siljanovska Davkova izjavila je u nedelju uveče da je rezultat prvog kruga predsedničkih izbora neverovatno insporativan.

 

SIJANOVSKA I PENDEROVSKI U DRUGOM KRUGU: Opozicionoj kandidatkinji duplo više glasova od aktuelnog predsednika

– Mislim da je ovo početak jednog novog vremena. Nemam reči da izrazim svoju zahvalnost (ljudima koji su glasali), mislim da nisam posebna u mnogo čemu, samo znam da ću ono što obećam i ostvariti, na svoj način, u to vas uveravam – rekla je ona na konferenciji za novinare.

Najavila je da će, ako bude izabrana za predsednicu, sarađivati sa strankom koja ju je predložila, ali i sa opozicijom, sa nevladinim organizacijama, sa medijima.

– Uveravam vas da ću se truditi svaki dan da dokažem da sam tamo ne zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije – rekla je kandidatkinja makedonske konzervativne opozicione partije VMRO DPMNE.

Stevo Pendarovski, dosadašnji predsednik Severne Makedonije i kandidat vladajuće SDSM za drugi mandat, priznao je da je u prvom krugu izbora dobio neočekivano manje glasova od glavne konkurentkinje iz VMRO DPMNE Gordane Siljanovske Davkove.

On je ipak izrazio uverenje da će u drugom krugu dobiti većinsku podršku građana.

– Opšta ocena prvog kruga predsedničkih izbora, bar iz mog aspekta, je da rezultati nisu takvi kakve smo očekivali. Brojke se još menjaju i preračunavaju, ali po onome što znam iz našeg analitičkog centra, verovatno će razlika biti negde oko 130.000 glasova, možda i nešto više. Očekivali smo manju razliku, međutim, sutra je novi dan – rekao je Pendarovski na konfernenciji za novinare.

Siljanovska Davkova: Odnosiču se sa poštovanjem prema rivalu, očekujem isti odnos

Kandidatkinja VMRO DPMNE je najavila da će se u drugom krugu predsedničkih izbora odnositi sa dužnim poštvanjenjem prema rivalu.

– Naravno očekujem isti takav odnos. Mislim da ne treba da bacamo senku na ovo što se danas desilo, treba da inspirišemo građane, da ih ubedimo da vredi izaći na izbore, da čuju da smo ponosni, posebno na građane, a bez građana nema ponosne Makedonije – rekla je Siljanovska Davkova.

Pendarovski: Sada krećemo praktično od nule

Dosadašnji predsednik Severne Makedonije je najavio da odmah sa svojim timom počinje sa susretima sa građanima i da sada kreću praktično od nule.

On je kazao da će u tim susretima promivisati koncept u koji duboko veruje, a to je koncept države koja nije izolovana, koja je integrisana u Evropu i koja iznutra nema podele po bilo kom osnovu.

– Ja sam ubeđem da ćemo na kraju izaći sa većinskom podrškom makedonskih građana za taj koncept – rekao je Pendarovski, kandidat SDSM za drugi predsednički mandat.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter