Izvor:
11.12.2016 u 19:06
0

Sudbonosni izbori: Današnje glasanje južnih suseda može uticati na sudbinu čitavog Balkana!

U Makedoniji je do 10 sati na vanrednim parlamentarnim izborima glasalo 9,49 odsto birača, objavila je danas Državna izborna komisija (DIK).

Na konferenciji za novinare predsednik DIK Aleksandar Čičakovski je rekao da je taj podatak dobijen na osnovu obradjenih 95,09 odsto svih biračkih mesta.

U Izbornoj jedinici “Jedan” (Skoplje) glasalo je 11,05 odsto birača. U izbornoj jedinici Dva (Kumanovo) glasalo je 9,7 odsto, u izbornoj jedinici Tri (Štip i istok zemlje) 11,36 odsto.

U četvrtoj izbornoj jedinici (Strumica i jugoistok zemlje) u kojoj su nosioci izbornih lista svojih stranaka lideri VMRO DPMNE Nikola Gruevski i SDSM Zoran Zaev, do 10.00 je glasalo 11,29 birača.

U petoj (Ohrid-Bitolj) na izborna mesta izašlo 9,05 odsto glasača, a u izbornoj jedinici Šest (Tetovo), gde su nosioci lista i lideri dve naveće albanske partije DUI Ali Ahmeti i DPA Menduh Tači, glasalo je 5,1 odsto regustrovanih birača.

Glasanje će trajati do 19 časova.

U šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika u Sobranju, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, u kojoj se glasalo juče, daje do tri poslanika.

Na devetim parlamentarnim izborima nakon osamostaljenja Makedonije, pravo glasa ima 1.531.368 birača koji žive u Makedoniji, dok se dodatnih 230.122 vodi na posebnom spisku građana za koje se smatra da su na privremenom radu u inostranstvu.

Na izbornim spiskovima prvi put na ovim izborima se ispred imena nalazi i fotografija glasača, kako bi se dodatno sprečile moguće neregularnosti. Čičakovski je rekao da je nekoliko građana podnelo prigovor na povredu biračkog prava i da DIK ima rok od četiri sata da odluči po tim prigovorima.

Učestvuje pet koalicija, a očekuje se da će se glavna bitka vodiće se između vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog Socijademoraktskog saveza Makedonije.

Na izborima učestvuje još šest partija koje na izbore izlaze samostalno, a među njima su i dve najveće albanske partije, Demokratska unija za integracije i Demokratska partija Albanaca.

Glasanje nadgleda 7.585 domaćih i 667 stranih posmatrača. Među domaćim najviše posmatrača je akreditovala nevladina organizacija "Most", a među stranima OEBS. Izbore prati i 75 stranih novinara.

Vanredni parlmentarni izbori, četvrti u nizu, predviđeni su Pržinskim dogovorom o rešavanju političke krize, koja je počela na proleće 2014, kada je opozicija optužila vlast da je pokrala izbore. Izbori su prehodno ove godine dva puta odlagani, jer se nisu bili stekli uslovi da budu fer i demokratski.

Evropska komisija je u petak poslala poruku da su izbori obaveza iz dogovora o rešavanju krize, nazvanog Pržinski dogovor i da pružaju mogućnost za nov početak, da se zemlja objedini oko strateških ciljeva i da se vrati evroatlantskim integracijama.

Vanredni parlamentarni izbori bi trebalo da izvedu zemlju iz dvogodišnje političke krize.

Ključni igrači predstojećih izbora u Makedoniji su lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, koji pretenduje da se vrati na vlast i njegov rival Zoran Zaev, koji predvodi Socijaldemokratski savez Mekedonije.

Poslednjih nekoliko izbora je bilo problematično jer je opozicija optuživala vlast za krađu glasova, a politička previranja su pogoršana u januaru 2015. kada je opoziciona Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) obelodanila nelegalno prisluškivanje hiljada ljudi, uključujući i lidera opozicije, novinara i crkvenih zvaničnika.

SDSM je za prisluškivanje optužio vladajuću VMRO-DPMNE.

Nakon toga su usledili višenedeljni opozicioni protesti protiv vlade Nikole Gruevskog, koji je na vlasti bio od 2006.

Gruevski je potom podneo ostavku i otvorio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

B92
Foto: Twitter/rtv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter