Izvor: KLIX,BA
05.12.2023 u 17:54
0

SVE SPREMNO ZA GLAVNI PRETRES: Dodik sutra na ročište u Sud BiH dovodi petoricu branilaca, među njima i Anto Nobilo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine i prisustvovati glavnom pretresu u suđenju koje se vodi protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića

Ovu informaciju  potvrdio je Dodikov advokat Goran Bubić.

Bubić je dodao  da će, pored njega, uz Dodika u sudnici biti i Anto Nobilo u svojstvu pravnog savetnika, za šta je dobio pismeno odobrenje Suda. Uz to, Dodik u Sud BiH dovodi još tri člana svog pravnog tima koji će biti prijavljeni kao javnost. Podsetimo da je ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića do sada održano samo jednom i to 16. oktobra kada je Dodik trebao da se izjasni o krivici. Pošto je odbio da se izjasni , poručio je da ne razume optužnicu, sutkinja Jasmina Ćosić Dedović je po službenoj dužnosti navela da se Dodik izjasnio da nije kriv.

POLITIČKA STRANKA „DESNA“ OSUMNJIČENOG: „Ako je Palevski kriv, tražićemo da bude najstrože kažnjen“

Sljedeće ročište trebalo je biti održano 22. novembra ali je odloženo na zahtev Dodikove odbrane jer je predsjednik Republike Srpske-a imao „službene obaveze“.

Optužnica tereti Milorada Dodika i Miloša Lukića za nepoštovanje odluka Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR).

Za ovo krivično delo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora iako mnogi već sada smatraju da bi Dodiku mogla biti izrečena uslovna kazna čime bi ostao na slobodi, ali ne bi smeo da ponovi  krivično delo za koje se sada tereti.

Podizanje optužnice rezultatiralo je nakon odluke skuštine RS da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tokom juna blokiraju sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH.

Zakon, koji je Narodna skupština RS-a donela 27. juna, Kristijan Šmit specijalni predstavnik za BIH je  poništio nekoliko samo dana kasnije koristeći kako se navodi ovlaštenja koja ima . Međutim, zakon i njegovo usvakanje  su objavljeni u Službenom glasniku, a Miloš Lukić kao v.d. direktora ga je objavio nakon što je zakon potpiaso  Dodik kao predsednik RS.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter