Izvor:
24.06.2024 u 21:48
1

Najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta

Kada su u pitanju letnji meseci, postoji nekoliko specifičnih stvari na koje treba da se fokusirate kada brinete o vašim biljkama – jedna od njih je zalivanje.

Pošto su temperature visoke, važno je znati kako pravilno negovati sadnice kako ne bi uvenule. Zalivanje je ključni segment održavanja biljaka u životu. Ako se bavite baštovanstvom, morate da znate kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka.

Prema stručnjacima iz Phostrogena, svaka biljka je 80 odsto vode, a jedini način da se voda crpi je kroz korenje, što znači da je pravilno zalivanje ključno, prenosi

Tokom vrućeg vremena, biljke i povrće će biti veoma žedni, a u zavisnosti od lokacije, možda ćete morati da ih zalivate dva puta dnevno.

Najbolje je da sačekate veče

„U proleće i jesen zalivajte rano ujutru, ali je leti najbolje sačekati do uveče jer zalivanje na suncu može da izgori biljke“, kažu iz Fostrogena.

Prilikom zalivanja uveče, isparavanje je manje verovatno, što znači da će biljka zapravo dobiti svu vodu koja joj se daje.

Međutim, optimalno vreme za zalivanje, prema rečima stručnjaka za baštu Marka Lejna, takođe je rano ujutru kada je spoljna temperatura niža, između 5 i 9 sati ujutru.

Ne morate da ih zalivate svaki dan

Važna je i količina vode, a uprkos činjenici da su biljke žedne na vrućini, manje je definitivno više na najvišim temperaturama.

Najbolje je da ih dobro namačete svakih nekoliko dana, umesto da ih prskate po malo svaki dan. Ako je tlo vlažno i ne suši se brzo, verovatno ste dobro obavili posao.

Međutim, pazite da ne preterate i ne zasitite tlo. Ovo bi moglo završiti ne samo oštećenjem biljaka, već i rasipanjem dragocene vode, piše Express.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Najbolje vreme za zalivanje biljaka tokom leta”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter