Izvor:
24.06.2024 u 20:16
1

Treba li dopustiti gostima da ostanu u cipelama ili je bolje da se izuju?

Mnogim domaćinima može da bude neprijatno što gosti ne skinu cipele kada uđu u njihov dom. Nošenje cipela u tuđem domu može da ima negativne posledice po zdravlje ukućana jer cipele sa sobom donose prljavštinu i bakterije, što je posebno opasno za decu koja vole da se igraju na podu.

U nastavku saznajte sve opasnosti po zdravlje zbog nošenja cipela u kući i kako da smanjite njihov rizik.

Koje bakterije donose cipele u dom?

Jedna studija Univerziteta u Arizoni otkrila je mnogo štetnih bakterija na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani cipela. Među pronađenim bakterijama bila je i ešerihija koli, koja može da izazove infekcije creva i urinarnog trakta, meningitis i dijareju. Sve u svemu, bakterije su otkrivene na spoljašnjoj strani 96 odsto cipela. Pored toga, studija je otkrila nekoliko drugih štetnih sojeva bakterija, uključujući Klebsiella pneumoniae, bakteriju koja izaziva upalu pluća i Serratia ficaria, koja može izazvati razne infekcije, prenosi Centarzdravlja.hr.

Da li je nošenje cipela u kući opasno po zdravlje ukućana?

Stručnjaci ističu da sve ove klice nisu problem sve dok neko ne dođe u direktan kontakt sa donjim delom cipele ili podom. Ako čovek dobije klice na ruku i dodirne rukama oči, nos ili usta, onda je veća šansa da će se razboleti. Međutim, za one koji redovno čiste podove (ili koji nemaju decu koja puze), nošenje cipela u kući ne mora da predstavlja veliki problem.

Kada klice postaju problem?

Nošenje cipela u kući postaje problem kada ukućani ne čiste podove redovno. Bakterije ne ostaju samo na podu, već se lepe za čestice prašine, a ako osoba ili kućni ljubimac pokupe prašinu sa poda, čestice pune bakterija mogu se širiti kroz vazduh, gde ih članovi domaćinstva mogu progutati ili udahnuti. Pored toga, bakterije i virusi ne umiru brzo. Bakterije mogu da prežive i do nekoliko nedelja, a virusi i do nekoliko meseci.

Šta učiniti povodom toga?

U slučaju da gosti ne skinu cipele pre ulaska u kuću, važno je da nakon izlaska obrišu podove ili usisavaju tepihe. Čišćenje tepiha će biti teže jer se ne mogu dezinfikovati, ali je manja verovatnoća da će klice biti u vazduhu na česticama prašine ako su zarobljene u tepisima. Podovi sa tvrdim površinama se lakše čiste, ali loša strana je što se klice sa njih lakše šire kroz vazduh.

Kako smanjiti rizik?

Podove treba redovno čistiti, a tepihe usisavati jednom nedeljno. Najbolje je koristiti dezinfekciono sredstvo jer ono ubija i viruse i bakterije. Dezinfekciono sredstvo ubija samo bakterije (ali može ubiti i neke viruse), tako da je dezinfekciono sredstvo bolja opcija. Takođe, dobro je koristiti sredstva za čišćenje cipela jer ne samo da će cipele izgledati lepše, već će manje prljati podove.

Sve u svemu, stručnjaci sugerišu da domaćini uvek traže od gostiju da skinu cipele. Ovo je najbolje uraditi na ulaznim vratima kako se klice ne bi širile po kući.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “Treba li dopustiti gostima da ostanu u cipelama ili je bolje da se izuju?”

  1. Pametni ljudi sami se ponude da skinu cipele, naravno da to domaćica odmah prihvati ali i domaćica treba da kupi lepe papauče (koje se peru) da bi se gost osećao bolje .

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter