Izvor: Happy BSC Portal/Magazin.novosti.rs
19.12.2023 u 08:39
0

EVO KAKO DA DAN ZAPOČNETE SA MANJE STRESA: Ovih 5 trikova mogu da vam poprave raspoloženje

Ukoliko ne spavate dovoljno, ujutro ćete se osećati iscrpljeno i bez energije.

Nedovoljno sna može uticati kako na vase fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Nekoliko promena u načinu života može vam pomoći u borbi sa jutarnjim stresom jer svi imamo one dane kada jednostavno ne možemo da se oslobodimo osećaja tromosti, čak i kada smo dovoljno naspavali, a ovaj osećaj najčešće se javlja ponedeljkom.

U pokušaju da podignemo nivo energije okrećemo se kafi, međutim, prekomerno konzumiranje kofeina može izazvati nervozu i anksioznost. Svakako, postoje bolji načini da otklonite jutarnji umor i nastavite dan sa energijom koja vam je potrebna.

Ne odlažite alarm

Provođenje poslednjih pola sata noćnog odmora u onome što istraživači nazivaju „fragmentiranim snom“ loše utiče na vašu sposobnost da dobro funkcionišete tokom dana.

Stručnjaci kažu da svaki ciklus sna traje otrpilike 90 minuta. Stoga pokušajte da postavite dva alarma – jedan na 90 minuta pre nego što želite da ustanete, a drugi kada zaista želite da se probudite.

Tvrdnja je da će 90 minuta sna koje dobijete između odlaganja alarma biti pun ciklus spavanja i omogućiti vam da se probudite nakon REM stanja, umesto tokom ove faze sna.

Pixabay

Popijte čašu vode nakon buđenja

Umor je klasičan simptom dehidracije, a čak i blaga dehidratacija organizma može izazvati osećaj pospanosti, lošu koncentraciju i poremećaje raspoloženja. Stoga, popijte čašu vode da osveži celo telo pre nego što krenete u dan. Takođe, pokušajte da povećate unos vode i drugih napitaka bez kofeina tokom dana.

Uradite vežbe istezanja

Postoji razlog zašto je tako dobar osećaj rastezati se kada se probudite. Preko noći, tokom REM faze sna, vaši mišići su bukvalno paralizovani, a njihovo ponovno aktiviranje oslobađa endorfine koji stimulišu energiju.

Ako imate malo vremena za jutarnju jogu ili vežbe istezanja koje vam prijaju, ikoristite ga. Pokazalo se da samo 25 minuta vežbanja podiže nivo energije i poboljšava funkcije mozga.

Izbegavajte šećer pre ručka

Nije svaki doručak isti, pa razmislite o jutarnjem izboru hrane. Slatki proizvodi poput zaslađenih napitaka od kafe, peciva i žitarica za doručak mogu dovesti do velikog skoka i pada šećera u krvi zbog čega ćete se osećati iscrpljeno.

Obratite pažnju i na oznake na namirnicama da biste videli koliko šećera dobijate za doručak – i smanjite ih gde god je to moguće.

Prepoznajte šta izaziva stres

Moguće da vas negativna osećanja u vezi sa vašim poslom ili stresori kod kuće iscrpljuju svakog jutra. Iako možda nećete moći da popravite određene situacije preko noći, kada ih identifikujete kao izvor mentalne i fizičke iscrpljenosti, često možete preduzeti neke mere da ih ublažite.

KOJI JE NAJBOLJI POLOŽAJ ZA SPAVANJE: Evo šta treba da znaju svi koji imaju bolove u leđima

Zato predupredite jutarnji stres koliko god je to moguće. Pripremite doručak ili užinu za poneti za sebe i decu veče pre kao i odeću za naredni dan. Isplanirajte da odvojite dovoljno vremena za sve ono što morate da obavite pre polaska na posao i uvek uračunajte i malo vremena za jutarnje rituale – šolju čaja, pripremanje u miru, vežbe istezanja i slično.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter