Izvor:
07.04.2017 u 22:52
0

Blago njoj: ENGLESKA KRALJICA IMA „RAZGAZIVAČA OBUĆE“, „UZVIŠENOG REZAČA MESA“, „KRALJVSKOG VAJARA“…

Business Insider je prikupio 15 najneobičnijih poslova koji se mogu dobiti u službi britanske kraljevske obitelji:

Šef kraljičinih čamaca (posao nastao 1215. godine)

Zapovijedanje kraljevskimčamaca danas je većinom ceremonijalna uloga, međutim u 18. je veku šef čamaca imao je puno posla budući da je kraljica Elizabeta II. često Temzom putovala čamcem.

Šef kraljičinih konja (posao nastao 1360. godine)

Samjeel Vestti, treći barin Veste, obavlja dužnost šefa kraljičinih konja, još jedne počasne pozicije. Vesti mora biti prisutan na svim prigodama gdje bi kraljica mogla jahati konja ili voziti se kočijom. On lično mora provoditi inspekciju kraljevskih konjušnica.

Šef kraljičine muzike (posao nastao 1625. godine)

Trenutna šefica kraljičine muzike je Džutid Vejr, imenovana je 2014. godine i njen će mandat trajati za poziciju uobičajenih 10 godina. Šef muzike nema nikakvih stalnih obaveza, a nudi mu se mogućnost komponovanja muzike za specijalne prilike.

Kraljevski astronom (posao nastao 1675. godine)

Viši kraljevski astronom trenutno je Martin Ris, baron Ludlova. On se na poziciji nalazi od 1995. godine i premda se radi o počasnoj tituli, od kraljevskog se astronoma očekuje da bude dostupan za konzultacije o znanstvenim temama.

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/tereza-mej-kraljica.jpg?m=1468432161

Botaničar njezinog veličanstva (posao nastao 1699. godine)

Profesor botanike Steven Blekmor trenutno obavlja ovu dužnost koja je, doduše, počasne prirode i dodjeljuje se nekome ko voli vrtlarstvo.

Kraljičin vajar za Škotsku (posao nastao 1838. godine)

Dužnost kraljičinog varaja za Škotsku, jednu od dve dužnosti povezane s umetnošću na dvoru Elizabete II., obavlja Alexander Stoddart, kipar koji većinom radi figurativne skulpture u glini.

Suverenov gajdaš (posao nastao 1843. godine)

Od gajdaša se očekuje da svakog radnog dana u 9 sati ujutro svira ispod kraljičinog prozora na 15 minuta kada god se kraljica nalazi u Bakingemskojj palati, dvorcu Vindsor ili dvorcu Balmoral. Radi se o vrlo prestižnoj poziciji i do sada ju je držalo samo 15 gajdaša.

Čuvar kraljičinih poštanskih markica (posao nastao 1890. godine)

Elizabeta II. nije tako strastvena skupljačica marki kao što je to bio njen otac Džordža V., međutim svejedno je naslijedila veliku kolekciju kada je on umro. Od 2003. se godine za tu kolekciju brine kolekcionar poštanskih marki Majkl Sefi, putujući po svetu kako bi je proširio.

Nadzornik kraljičinih slika (posao nastao 1972. godine)

Posao nadzornika kraljičinih slika, posao koji trenutno obavlja Desmond Šej-Tajlor, uključuje brigu i održavanje svih slika koje vise na zidovima kraljevskih palata i rezidencija.

Čuvar i označitelj labudova (posao nastao 1993. godine)

Što je nekad bio jedan posao danas su dva, a obavljaju ih profesor Kristopher Perins i David Barber. Čuvar i označitelj labudova zaduženi su za godišnji popis labudova na Temzi.

Narednik kraljičine zastave (posao nastao 1997. godine)

Od 1997. godine narednik kraljičine zastave zadužen je za podizanje i spuštanje zastave Unije kada kod se kraljica ne nalazi u jednoj od svojih rezidencija. Zastava Unije se diže kada kraljica nije kod kuće, vijori se na pola koplja kada član kraljevske porodice premine ili kada je u pitanju dan žalosti.

Službeni harfista princa od Velesa (posao nastao 2000. godine)

Ane Denholm od 2015. godine obavlja ovu dužnost zbog važnosti harfe za narod Walesa.

Kraljevski nositelj obuće (posao nastao 2000. godine)

Jedan od članova osoblja zaduženog za kraljičinu odeću zadužen je za razgaživanje njezinih cipela. Kraljičin stilist Stujart Parvin objasnio je da je to nužno kako kraljici dugotrajni boravci na nogama ne bi bili teški i nepotrebno bolni. S obzirom na to da Elizabeta II. ima 90 godina i mora nositi pete gotovo svaki dan, kraljici je sigurno drago što ovo radno mjesto postoji.

Uzvišeni rezač mesa

Kraljica prilikom specijalnih događaja ne reže meso koje se poslužuje tokom obroka već to radi uzvišeni rezač mesa. Ovu poziciju trenutno obavlja grof Denbiga i Desmonda. Pozicija je nasledna i odvojena od majstora rezača Škotske.

Kraljevski konzervator horolog

U dvorcu Vindsor i drugim kraljevskim rezidencijama postoji više od hiljadu satova, barometara i termometara. Kako nisu digitalni, netko ih mora servisirati i održavati. Kako su mnogi neprocjenjive vrijednosti i važnosti, kraljevski horolog je već sigurno dug niz godina na plaći kraljevske obitelji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter