Izvor: Happy BSC
21.02.2022 u 13:06
0

NJEGOVI NAJPOZNATIJI STANOVNICI BILI SU AL KAPONE I ČOVEK PTICA (VIDEO)

Alkatraz je je dan od najpoznatijih zatvora na svetu. Nalazi se na ostrvu Alkatraz u zalivu San Francisko, kod obale Kalifornije.

Prvobitno je zamišljen kao pomorsko odbrambeno utvrđenje, a 1861. godine je određen za rezidenciju vojnih prestupnika i u svojim ranim godinama je u njemu bila smeštena raznovrsna kolekcija zatvorenika. Među njima je bilo 19 Hopi Indijanaca sa teritorije Arizone koji su se pasivno odupirali pokušajima vlade da ih asimiluju, kao i američki vojnici koji su se borili u filipinsko-američkom ratu i koji su se pridružili filipinskom cilju 1900. godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Godine 1907. ostrvo je proglašeno za pacifički ogranak Sjedinjenih Američkih Država. Vojni zatvor, a moderna zatvorska zgrada završena je četiri godine kasnije. Godine 1933. američka vojska je prenela kontrolu nad zatvorom na civilno Ministarstvo pravde, a od 1934. do 1963. godine Alkatraz je služio kao savezni zatvor za neke od najopasnijih osuđenika u američkom zatvorskom sistemu. Među njegovim poznatim stanovnicima bili su Al Kapone, Džordž („Machine Gun“) Keli i Robert Stroud „Čovek ptica sa Alkatraza“.

Iako je Alkatraz mogao da smesti 450 osuđenika u ćelije veličine oko 10 stopa sa 4,5 stopa (3 metra sa 1,5 metra), nije više od 250 zatvorenika ikada zauzelo ostrvo u jednom trenutku. Pokušaji bekstva su bili retki, a većina begunaca se oslanjala na tajnost i podmetanje da bi došli do percipirane slobode u vodama zaliva San Francisko. Međutim, od 2. do 4. maja 1946. godine, pola tuceta zatvorenika učestvovalo je u pokušaju bekstva koji je bio bez presedana po svom nasilju.

Kasnije nazvan „Bitka kod Alkatraza“, 48-časovni incident počeo je kada su zatvorenici savladali svoje čuvare i dobili vatreno oružje i ključeve od bloka ćelija. Frustrirani zaključanim vratima, zatvorenici su razmenili vatru sa preostalim čuvarima, a red je uspostavljen tek kada su američki marinci upali u blok ćelije pod tučom granata i puščane vatre. U vatrenom okršaju poginula su dva stražara i tri begunca, a više desetina stražara je ranjeno. Nekoliko zatvorenika je uspelo da pobegne sa ostrva, a da li su preživeli strujanja zaliva nepoznato je. Jedno smelo bekstvo popularizovano je u filmu Klinta Istvuda „Bekstvo iz Alkatraza“ (1979).

Na kraju su troškovi vezani za održavanje zatvora, posebno troškovi transporta sveže vode i otpada iz njega, rezultirali zatvaranjem objekta 21. marta 1963. Od 20. novembra 1969. do 11. juna 1971. godine ostrvo su okupirali aktivisti američkih Indijanaca, uključujući članove Pokreta američkih Indijanaca, koji su protestovali protiv onoga što su videli kao stalnog ekonomskog, socijalnog i političkog zanemarivanja američkih Indijanaca. Godine 1972. zatvor i njegov teren postali su deo novostvorene Nacionalne rekreacijske zone Golden Gate, a Alkatraz ostaje jedna od najpopularnijih turističkih destinacija San Franciska.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter