Izvor: mondo
01.03.2024 u 08:02
0

7 SUPLEMENATA KOJI MOGU DA NARUŠE ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE: Poništavaju dejstvo lekova, jedan treba zauvek izbaciti

Suplementacija je važna kod osoba sa smanjenom funkcijom tiroide, ali pre nego što počnete sa njom, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Suplementi mogu da budu moćni pomagači ljudskog zdravlja, ali ako se ne upotrebljavaju pravilno i u skladu sa zdravstvenim stanjem, može biti više štete nego koristi.

Da li ste znali da neki suplementi mogu da uspore rad vaše štitne žlezde ili čak da je oštete, a neki mogu da umanje ili potpuno ponište dejstvo lekova koje pijete za bolest tiroide? To je jedan od razloga zašto se pre upotrebe suplemenata treba konsultovati sa lekarom.

Budite pažljivi za sledećih 9 suplemenata:

1. Gvožđe

Ovo je veoma važan nurijent za zdravlje štitne žlezde, ali je izuzetno važno koju količinu koristite. Veza je uzročno-posledična: nisko gvožđe može biti uzrok usporenog rada tiroide, što dalje uzrokuje nisku apsorpciju gvožđa, zbog čega dolazi do njegovog deficita… Ali, „kvaka“ leži u tome što suplementi gvožđa reaguju na lekove za štitnu žlezdu koji se primenjuju oralno i mogu potpuno da ponište njihov efekat. Rešenje je u uzimanju gvožđa 4 sata pre ili 4 sata posle uzimanja bilo koje terapije za štitnu žlezdu.

2. Kalcijum

Kada je u pitanju štitna žlezda, kalcijum se ponaša slično kao gvožđe. Iako ne utiče direktno na samu žlezdu, suplementi kalcijuma poništavaju dejstvo lekova za tiroidu, ako se uzimaju zajedno. Ovaj mineral je čest sastojak brojnih multivitamina, te obavezno pogledajte deklaraciju – možda ga uzimate, a da i ne znate. Kao i gvožđe, kalcijum treba uzimati sa 4 sata razmaka od terapije za štitnu žlez

3. Jod

Iako se preporučuje upravo pacijentima sa bolestima štitne žlezde, visoke doze joda (više od 12.5 miligrama dnevno) mogu imati veoma štetne posledice – razvoj Hašimoto ili Grejvsove bolesti. Doze od 50 do 200 mikrograma su dovoljne i bezbedne za većinu ljudi.

4. Vlakna

Ljudi najčešće misle da ako je hrana bogata vlaknima dobra, da je to slučaj i sa suplementima. Međutim, vlakna iz suplemenata mogu da uspore apsorpciju vaših lekova za štitnu žlezdu. Ako koristite ovakve suplemente, pijte ih u većem razmaku – jedan ujutro, jedan uveče.

 

EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO POPIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK: Ovo je jedina prava ISTINA, POSLUŠAJTE iz PRVE RUKE

 

5. Kofein

Ako imate bilo koju bolest štitne žlezde, trebalo bi u potpunosti da eliminišete kofein. To znači da ne bi trebalo uopšte da konzumirate kafu, energetska i gazirana pića, čajeve sa kofeinom… Naime, kofein usporava apsorpciju lekova za štitnu žlezdu, a ubrzava crevni trakt, te će učiniti da se lekovi izbace iz organizma pre nego što stignu da deluju. Osim toga, kofein ima uticaj i na adrenalne žlezde, sa kojima često imaju problem osobe sa usporenom tiroidom.

6. Lekovi za gorušicu

Ovi preparati funkcionišu tako što smanjuju količinu želudačne kiseline, ali i sve druge nutrijente koji treba da se apsorbuju u crevni trakt, uključujući i lekove i suplemente, zbog čega prilikom duže upotrebe može doći do deficita nutrijenata i promena u crevnoj flori.

du.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter