Izvor: Glossy
30.11.2023 u 16:32
0

ČUVENI SLATKI HLEB KOJI ITALIJANI OBOŽAVAJU: Domaći recept za panetone

Panetone je poznato čedo iz italijanske kuhinje, a u pitanju je vrsta hleba.

Panetone su Italijanima jedna od omiljenih stvari za jelo. U pitanju je slatka vrsta hleba, prošarana suvim voćem, a recept uopšte nije težak, ali nije ni brz.

SASTOJCI 

toplo mleko – 4 kašike

suvi kvasac – 1 kašika

šećer – oko 100 grama

puter – oko 250 grama

jaja – 5 komada

vanillin šećer – 2 kesice

narendana kora limuna – 1 komada

narendana kora pomorandže – 1 komada

brašno – oko pola kila

suvo grožđe – oko 100 grama

rum – 3 kašike

kandirana kore limuna i pomorandže – oko 100 grama (sitno seckano)

MEKANE K’O DUŠA: Kiflice danima sveže zbog jednog sastojka

so – prstohvat

šećer u prahu – za posipanje

PRIPREMA

Prvo je neopdhodno da rastopite kvasac u toplom mleku sa jednom malom kašikom šećer. Onda to ostavite da odstoji malo, a preostali šećer zajedno sa vanilin šećerom stavite u jednu duboku posudu i kremasto umutite sa puterom.

Trebalo bi da puteru dodate narendanu koru limuna i pomorandže, a onda da sve promešate. Lagano ubacujte jedno po jedno jaje i sve vreme mešajte.

Sada zasebno, u jednu duboku posudu stavite brašno i u sredini brašna napravite udubljenje.

Dodajte i kvasac, pa puter i jaja, a onda sve to umesite.

Posle testo stavite na neku površinu koju ćete prethodno posuti brašnom, a nakon toga  mesite nekoliko minuta, sve dok smesa ne bude mekana.

Sledeći korak je da preko testa stavite foliju i ostaviti da odstoji na nekom toplom mestu oko dva sata.

Dok to čekate, suvo grožđe i rum sipajte u jednu manju posudu i ostavte na niskoj temperaturi nekokliko minuta.

Sve vreme mešajte, dok grožđe lepo ne upije rum, a onda ostavite da malo odstoji.

Pošto testo naraste možete da ga prebacite na površinu prekrivenu brašnom i da ga još malo umesite.

Posle dodajte i grožđe sa rumom i seckanu kandiranu koru limuna i pomorandže.

Kad sve umesite, testo prebacite u kalup, koji ćete pre toga podmazati puterom i posuti brašnom

Neophodno je da rernu zagrejte na 180 stepeni, na roj temperaturi ostavite nekih 45 minuta.

Kada se hleb ohladi pospite ga šećerom u prahu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter